Gratis 'website' voor kleine bedrijven

ROTTERDAM, 5 SEPT. De automatiseringsbedrijven Roccade en IBM bieden kleine en middelgrote ondernemers vanaf volgende week de mogelijkheid gratis een zogeheten 'website' in te richten, één of meerdere pagina's op Internet. Roccade en IBM richten daartoe een gezamenlijke onderneming op onder de naam E-trade waarin drie tot vijf miljoen gulden zal worden geïnvesteerd.

Dat heeft A. Vonk van IBM en lid van het managementteam van de nieuwe onderneming vanmorgen desgevraagd bevestigd. E-trade streeft ernaar dat voor het einde van dit jaar 30.000 van de in totaal 700.000 kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen op Internet te hebben aangesloten. Bij E-trade zullen tien tot twintig mensen werkzaam zijn. Een deel van het werk wordt uitbesteed.

IBM en Roccade willen met hun initiatief het commercieel gebruik van Internet stimuleren. “De technische mogelijkheden zijn er, maar er wordt nog onvoldoende gebruik van gemaakt”, aldus Vonk.

Ondernemingen die in zee gaan met E-trade krijgen twee jaar lang gratis een website. Ook de inrichting van vier pagina's op deze site is gratis. Tegen betaling van tenminste drieduizend gulden per jaar kunnen ondernemers ook een winkel inrichten op Internet. Zij kunnen producten aanbieden en Internetgebruikers kunnen door de productcatalogus bladeren of door een virtuele winkel wandelen. Ondernemers die producten verkopen via het World Wide Web (het grafische deel van Internet) zullen volgens Vonk een percentage van hun omzet moeten afstaan aan E-trade. De creditcard organisatie Visa heeft voor de winkels een betrouwbaar betalingssysteem ontwikkeld, aldus Vonk.

Gelijktijdig met de oprichting van E-trade wordt op initiatief van het Instituut voor het Midden en Kleinbedrijf (IMK) een grootschalige voorlichtingscampagne gestart om meer ondernemers te doordringen van de commerciële mogelijkheden van Internet. Met steun van onder meer de gezamenlijke Kamers van Koophandel, het ministerie van Economische Zaken (dat een half miljoen gulden bijdraagt) en E-trade wordt daartoe een reeks van seminars en lezingen georganiseerd.

    • Michiel van Nieuwstadt