Felix Rottenberg: 'cultuur verloedert'

AMSTERDAM, 5 SEPT. Theaterprogrammeurs en televisiemakers laten zich hoe langer hoe meer leiden door de inzichten van de commerciële omroepen en theaterproducenten.

Dit signaleerde Felix Rottenberg gisteren in de zogeheten 'State of the Union' bij de opening van het Theater Festival 1997 in de Amsterdamse Stadsschouwburg. De voormalig PvdA-voorzitter en oud-directeur van de Balie, het Amsterdamse centrum voor het publieke debat over samenleving en cultuur, noemde de berusting waarmee theatermakers en in cultuur geïnteresseerde burgers deze ontwikkeling ondergaan 'verbijsterend'.

Het onderwijs 'verloedert', waardoor kinderen in de gevoelige leeftijd van acht tot twaalf jaar niet meer of onvoldoende in aanraking komen met 'de alfawereld van de cultuur', meent Rottenberg. Door bezuinigingen zijn culturele vakken verschraald en zijn muziek- en toneellessen verdwenen of op de betere scholen nog slechts een een keuzevak.

Het Theater Festival begon met een voorvertoning van fragmenten uit een documentaire van Niek Koppen over het Werkteater (1970-1985). De voorstellingen - reprises van 'de meest belangwekkende produkties van het vorig seizoen' - zijn te zien in de Stadsschouwburg, Theater Bellevue en Theater De Balie.

In De Balie zijn van 6 tot en met 11 september diverse films van voorstellingen van het Werkteater te zien, die op vier videobanden zijn uitgebracht. De documentaire over het Werkteater is te zien op maandag 8 september op Nederland 3. Het festival duurt tot en met 14 september.

Moerkapelle-GSV