'Een grote tragedie voor de familie'

Rectrix S. Visser van de Esprit Scholengemeenschap afdeling Berlage, waar de oudste van de twee zoons van Gümüs, Ramazan (13), naar school gaat: “De uitzetting is uit het oogpunt van onderwijs een hele slechte zaak. Ramazan moet nu zijn opleiding in een andere taal afmaken. Hij spreekt wel Turks, maar boekentaal is een andere taal dan spreektaal. Bovendien is het maar de vraag of de opleidingen wel op elkaar aansluiten. Het zal onherroepelijk tot studievertraging leiden.”

Het Amsterdamse CDA-raadslid F. Spit: “Ik heb mevrouw Bijleveld (CDA woordvoerder in het Gümüs-debat, red.) horen zeggen dat uitzetting van de familie Gümüs rechtvaardig is omdat er al zoveel schrijnende gevallen zijn uitgezet. Hoe bedenkt ze het? We hebben al zo vaak een onschuldige loslopende hond geschopt, dus schoppen we er nu maar weer één?”

M. Voogel van De Wassalon, overbuurman van de familie Gümüs: “Voor de familie is dit een enorme tragedie. Maar dat heb ik gisteren al honderd keer gezegd. Het was hier één groot media-spektakel. Meer wil ik er nu niet over kwijt.”

Burgemeester H. Bergamin van Bemmel waar ook een illegale familie verblijft voor wie bewoners actie voeren: “Iedere actie die je voert geeft alleen maar valse hoop, daar schiet je niets mee op. Patijn kan dan wel krachtige uitspraken doen, in mijn ogen bewijs je die mensen daarmee geen dienst. Dit is een zaak van het parlement en de staatssecretaris. De gemeente kan toch geen invloed uitoefenen. Dat is nu wel gebleken.”

De woordvoerster van burgemeester Patijn: “De burgemeester is diep teleurgesteld. Tot op het laatst had hij de hoop dat het voorstel voor versoepeling van de regels op een Kamermeerderheid zou kunnen rekenen. Patijn vindt het onaanvaardbaar dat door middel van stemming is beschikt over het lot van de familie.”

PvdA-raadslid E. van der Laan: “Ik ben vooral teleurgesteld in Schmitz en Kok. Die hadden dit kunnen oplossen door niet met zo'n hard standpunt het Kamerdebat in te gaan. Maar ik ben er trots op hoe massaal Amsterdam achter de familie Gümüs is gaan staan. Als gemeenteraad kunnen we nu niets anders doen dan dit besluit te respecteren.”

Een anonieme bewoonster van het Hugo Verriesthof in Den Bosch waar verzet is tegen de komst van een Somalisch gezin: “Ik vind het heel erg. Die man verdient zijn geld, hij werkt, spreekt de Nederlandse taal. Ik ben helemaal niet racistisch. Er woont hier een Joegoslavische vrouw, dat is m'n beste vriendin. Maar ze moeten ze alleen niet allemaal op een hoop zetten.”