Duitse christen-democraten sluiten de rijen

BONN, 5 SEPT. De geest van klooster Andechs heeft zijn werk gedaan. De Christelijk Democratische Unie van bondskanselier Helmut Kohl en de Beierse zusterpartij Christelijk Sociale Unie sloten gisteren de rijen tijdens hun strategische beraad in het klooster. Samen willen zij een “offensieve” verkiezingscampagne voeren.

De politici werden bij hun komst in Andechs begroet door pater Anselm en uitgescholden door tientallen boeren, die boos zijn over hun teruglopende inkomsten in verband met het Europese landbouwbeleid. De bondskanselier maakte duidelijk dat over personele wisselingen in het kabinet, waarover deze zomer door CDU en CSU hevig werd geruzied, niet is gesproken. “Dat was nu geen thema. Punt. Uit”, aldus Kohl, die zich tevreden toonde dat de gesprekken in “zeer aangename sfeer” waren gevoerd.

Beide partijen zijn het er over eens dat de euro stipt op 1 januari 1999 wordt ingevoerd volgens de voorgeschreven criteria, die economische stabiliteit moeten garanderen. De “stem van de Bundesbank” zal daarbij een “heel bijzondere rol” spelen, zei CSU-leider Theo Waigel, tevens minister van Financiën.

De sociaal-democraten wordt gevraagd hun blokkade tegen de belastinghervorming op te geven en bij de bestrijding van criminaliteit wordt gekozen voor “een harde lijn”. Kinderporno, drugskartels, rechts- en linksradicale propaganda en mensenhandel moeten grensoverschrijdend worden bestreden.

CDU en CSU toonden in het Benedictijner klooster een demonstratieve eensgezindheid. De kanselier legde zijn arm om Theo Waigel, die zelf “Ora et labora” (bid en werk) - de lijfspreuk van de Benedictijnen - tot motto had gemaakt. CSU vice-voorzitter Horst Seehofer (minister van Gezondheidszorg) verklapte al voor de besprekingen: “Vandaag praten we over strategie en de dag zal in harmonie eindigen.”

Gisteren had Kohl maatregelen getroffen om zijn mannen in het gareel te houden, na het gesoebat deze zomer over de samenstelling van het kabinet. Dat gebeurde nadat Waigel had gezegd in een volgend kabinet niet terug te willen keren als minister van Financiën. De CDU-voorzitter was met zijn delegatie naar Beieren gevlogen in een door de partij betaald vliegtuig van de Bundeswehr en vervolgens met een bus naar Andechs gereden. Zo verhinderde Kohl dat ze vraaggesprekken konden geven.

De Beierse minister-president Edmund Stoiber zei dat hij zich kon vinden in de gemeenschappelijke verklaring over de strikte naleving van criteria voor de euro. Stoiber maakt er geen geheim van dat hij een harde euro belangrijker vindt dan een tijdige invoering van de munt. Volgens Waigel lukt beide. Hij zei dat het Duitsland zal lukken zich aan de criteria te houden. Er bestaat zelfs de mogelijkheid dat we er nog gunstiger voorstaan, zei Waigel.

    • Michèle de Waard