Branden in Indonesië, overlast in Maleisië

SINGAPORE, 5 SEPT. De Maleisische regering heeft voor aanstaande zondag een flinke regenbui besteld. De bui moet worden aangewakkerd door speciaal 'wolkenzaad' dat vanuit vliegtuigen over de wolken wordt uitgestrooid boven de hoofdstad Kuala Lumpur en vervolgens moet leiden tot een tropische regenbui. De regen moet een einde maken aan een dikke deken van nevel die al weken boven de stad hangt.

De mist is de afgelopen dagen steeds dichter geworden en beperkt het zicht op sommige plaatsen ernstig. Gisteren was de skyline van de stad gehuld in een dichte blauwgrijze nevel. Het zicht liep de afgelopen dagen terug tot 3,5 kilometer, ongeveer de helft van het normale zicht, volgens de Maleisische Meterologische dienst.

De nevel is aangewaaid uit Indonesië. De afgelopen maanden zijn op Sumatra en Kalimantan (het voormalige Borneo) duizenden hectaren bos in brand gestoken door boeren of plantagehouders die hun land willen vrijmaken. De wind, die deze zomer sterker is, heeft de rook richting Maleisië meegevoerd. Ook in buurland Singapore ondervindt hinder. Veel Singaporezen hebben zich bij hun huisarts gemeld met ademhalingsklachten.

Maleisië en Singapore hebben inmiddels geklaagd bij de Indonesische regering over de gevolgen van de bosbranden. Volgens Indonesië lijdt het land dit jaar onder een ongewoon droge zomer, de warmste van de afgelopen vijftig jaar, en laat het regenseizoen, dat normaal gesproken als natuurlijke blusser van de branden werkt, langer op zich wachten. De droogte zorgt voor extra bosbranden die naar verwachting nog zeker twee maanden zullen aanhouden. Maar volgens de Maleisiërs en de Singaporezen speelt ook het gebrekkig blusmateriaal van de Indonesische brandweer een rol.

Volgens meteorologen worden de bosbranden aangewakkerd door een warme windstroom, 'El Nino', die sinds maart door de regio waait.