Bolkestein wenst Ritzen niet terug

DEN HAAG, 5 SEPT. Als het aan VVD-leider Bolkestein ligt, keert minister Ritzen (Onderwijs) niet terug in een volgend kabinet. “Het is genoeg geweest”, zegt Bolkestein over Ritzen in een interview met een blad van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Zelf heeft Ritzen onlangs te kennen gegeven wel interesse te hebben in een derde periode. Bolkestein zegt echter: “Ikzelf geloof in afwisseling, om te vermijden dat een bewindspersoon - wie het ook is - een tunnelvisie ontwikkelt, waarbij slechts het eigen terrein wordt bezien. verder moet vermeden worden dat een minister op zijn departement een te persoonlijke band ontwikkelt met zijn topambtenaren. Want als dat gebeurt, ben je te zeer onderdeel geworden van het departementale establishment. (...) Om die beide redenen ben ik er voor dat Ritzen straks iets anders kiest.”

Het is niet de eerste keer dat de VVD zich uitlaat over de personele invulling van het volgende kabinet. Eerder lieten de liberalen blijken weinig te zien in een terugkeer van minister Sorgdrager op het ministerie van Justitie. Ook toonde Bolkestein zelf enige interesse in de post van Buitenlandse Zaken, die nu wordt bekleed door D66-leider Van Mierlo.

In 1994 was het voor velen in de politiek een verrassing dat Ritzen weer terugkeerde als minister, onder meer omdat hij zich tegen nieuwe bezuinigingen had gekeerd, die niettemin in het paarse regeerakkoord terecht kwamen. Na het aantreden van de nieuwe coalitie, voerde Ritzen die bezuinigingen op het hoger onderwijs en de studiefinanciering toch uit.