Boetes in VS voor Japanse schepen

WASHINGTON, 5 SEPT. De boetes van 100.000 dollar voor Japanse schepen die Amerikaanse havens binnenvaren worden mogelijk vandaag al uitgedeeld.

Op het verzoek van de Verenigde Staten aan Japan om snel met een oplossing voor de oplopende handelsconflicten te komen, is nog niet gereageerd. De VS verwijten de Japanse havens discriminatie van buitenlandse schepen. Omdat onderhandelingen met het Japanse bedrijfsleven tot nu toe niets hebben opgeleverd, besloten de VS gisteren de in april aangekondigde sancties in te laten gaan. In een poging de sancties te voorkomen verklaarde de Japanse minister van Transport, Makoto Koga, vanmorgen dat hij op regeringsniveau met de VS wil onderhandelen. De Amerikaanse handelsvertegenwoordigster Charlene Barshefsky is bezorgd over het groeiend aantal conflicten met Japan. Ook op het gebied van luchtvaart, telecommunicatie en de auto-industrie kunnen de landen het niet eens worden. (Reuter, AFP)