Bewijsstukken tegen Gore vernietigd

WASHINGTON, 5 SEPT. Twee boeddhistische nonnen hebben gisteren voor een Amerikaanse Senaatscommissie bekend dat ze bewijsmateriaal hebben vernietigd, dat licht had kunnen werpen op een omstreden politieke bijeenkomst met vice-president Gore in hun tempel in Californië.

Zowel Democratische als Republikeinse senatoren toonden zich geschokt over de getuigenis.

In bruine pijen en met kort geknipte hoofden verschenen in totaal drie boeddhistische nonnen gisteren voor de Senaatscommissie die de financiering van de afgelopen verkiezingscampagne onderzoekt. De drie getuigden in ruil voor vrijstelling van rechtsvervolging. Toen de commissie hun die zogeheten 'immuniteit' verleende, waren de senatoren er niet van op de hoogte dat ze de documenten vernietigd hadden.

De hoorzitting ging vooral over de bijeenkomst in het voorjaar van 1996 in de Hsi Lai-tempel, ten oosten van Los Angeles. Gore was daar te gast bij een lunch, die veel weg had van een politieke geldinzameling. De dag na de lunch maakte een groep monniken en nonnen van de tempel in totaal 55.000 dollar over naar de Democratische partij. Volgens de Amerikaanse wet is het verboden geld voor politieke doeleinden in te zamelen in van belasting vrijgestelde religieuze instellingen, zoals de tempel. De nonnen hielden echter vol dat de lunch geen politieke inzameling was. “Er was geen tafel opgesteld, er werd niet om cheques gevraagd en er werd niet gesproken over individuele bijdragen”, aldus een van de nonnen. “Maar er werd toch geld opgehaald in verband met de bijeenkomst”, wierp de Republikeinse senator Sam Brownback tegen. “Ik noem het geen geldinzameling”, aldus de non. Behalve de donatie achteraf, was de dag voor de lunch ook nog 45.000 dollar opgehaald. Enkele weken voor de lunch bezochten enkele leiders van de sekte uit Taiwan vice-president Gore in het Witte Huis. Dat bezoek zowel als de lunch was georganiseerd door de omstreden Democratische fondsenwerver John Huang.

Het is materiaal dat Gore in verlegenheid kan brengen en waar zijn rivalen voor de presidentsverkiezingen van het jaar 2000 het water bij in de mond moeten krijgen.