Voorkeur; Films

BREAKING THE WAVES De vijfde speelfilm van Lars von Trier is een verhaal over passie verpakt als heiligenleven, een drie uur durend melodrama dat alle emoties de vrije teugel geeft. In een bar dorpje aan de Schotse noordkust offert een jonge vrouw zich op voor haar doodzieke geliefde. Met Emily Watson als wereldvreemde heldin die sympathie, ja zelfs liefde afdwingt. Amsterdam: Filmtheater Desmet. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

CONTE D'ÉTÉ De 21ste speelfilm van Franse veteraan Eric Rohmer en de derde aflevering van zijn seizoenenserie, gaat weer over naar liefde lonkende adolescenten. Die liefde is anders dan die van Romeo en Juliet: niets staat de jongens en meisjes in zomers Bretagne in de weg om geliefden te worden, behalve zijzelf. Enschede: Filmtheater Concordia Cinema. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster.

EVERYONE SAYS I LOVE YOU De 26ste film van Woody Allen is een musical over de liefdesperikelen van een rijke, chaotische familie op Manhattan. Op de vleugels van het gezang van ongeschoolde sterren als Julia Roberts, Alan Alda en Allen zelf, komen we in een swingend uitvaartcentrum, een vijfsterren-hotel in Venetië en een gemaskerd kerstbal in Parijs, waar iedereen is verkleed als Groucho Marx. Ook met Goldie Hawn, Lukas Haas, Tim Roth, Drew Barrymore en de rijzende ster Natalie Portman. Amersfoort: Filmtheater De Lieve Vrouw. Amsterdam: Cinecenter, Filmtheater Desmet.

FLOATING LIFE In subliem eenvoudige beelden tekent de naar Australië geëmigreerde Hongkong-filmmaakster Clara Law scènes op uit de Chinese diaspora. Een familie uit Hongkong tracht wortel te schieten in een ruim bemeten buitenwijk van Sydney; een dochter assimileert krampachtig, een ander woont bij München. Een klein, spiritueel meesterwerkje van een getalenteerd regisseuse. Amsterdam: Rialto. Rotterdam: Lantaren/Venster. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Cinemariënburg.

GRIDLOCK'D Verbazend genuanceerd en realistisch regiedebuut van zwarte acteur Vondie Curtis Hall maakt zelfs van de kort na de opnamen vermoorde gangstarapper Tupac Shakur een sympathiek personage. In verkommerd Detroit zoekt Shakur met neurotische junkie Tim Roth naar door bureaucratische hindernissen belemmerde medische hulp voor aan overdosis bezweken vriendin. Amsterdam: Cinecenter, Kriterion Theater/Studio K, Filmtheater Desmet. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Utrecht: Springhaver Theater.

MARION In zijn liefdevolle derde speelfilm portretteert Manuel Poirier een gewoon meisje dat erachter moet komen dat ze een gewoon meisje is. De tienjarige Marion woont met haar ouders in een eenvoudige gemeenschap op het Normandische platteland en steelt het hart van een deftig echtpaar uit Parijs, dat haar een betere toekomst in de grote stad belooft. Gesteund door een sterk gecomponeerd scenario en met een geduldig gevoel voor het absurde, ontvouwt Poirier een spel van toevalligheden en manipulaties. Amsterdam: Filmtheater Rialto. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Breda: Chassée Cinema's.

MEN IN BLACK Elvis is niet dood, hij is alleen naar huis gegaan, zegt Tommy Lee Jones in een sciencefiction-komedie van Barry Sonnefeld vol uitzinnige actie en verrukkelijk voorspelbare visuele en verbale grappen. Naast zorgzaam arrogante Tommy Lee Jones is ook Will Smith een man in het zwart, die assisteert bij de geboorte van een buitenaardse inktvis en de aarde beschermt tegen een gigantisch insect. In meer dan 84 theaters.

MICROCOSMOS, LE PEUPLE DE L'HERBE Twee Franse amateurbiologen, Claude Nuridsany en Marie Pérennou, construeerden een weidelandschap in de schuur van hun huis in de Aveyron en filmden met een 35-millimetercamera parende slakken, vechtende mieren, ritsende rupsen, en een Sisyphus-kever in de weer met een bal mest. De verbluffende beelden maken duidelijk dat je voor een superieure spektakelfilm geen dinosaurussen nodig hebt. Amsterdam: Filmtheater Desmet. Groningen: Filmcentrum Poelestraat, Filmtheater Liga '68. Rotterdam: IMAX Theater. Utrecht: Springhaver Theater.

NELLY ET MONSIEUR ARNAUD In Claude Sautets film over een oude, gepensioneerde rechter (Michel Serrault) die een 25-jarige Parisienne (Emmanuelle Béart) in dienst neemt om zijn mémoires uit te tikken, gaat het niet zozeer om verhevigde emotionele stadia als wel om het gebied dat daartussen ligt. Intuïtie en zelfrespect verhinderen dat de groeiende intimiteit tussen de hoofdpersonen ooit wordt uitgesproken in deze glasheldere, superieure observatie. Amsterdam: Cinecenter, Filmtheater Desmet. Deventer: Filmhuis De Keizer. Maastricht: Filmtheater Lumière;

WILLIAM SHAKESPEARE'S ROMEO & JULIET In zijn tweede speelfilm en Hollywooddebuut verplaatst de Australische regisseur Baz Luhrmann de tragedie uit 1597 naar Verona Beach, een fictieve twintigste-eeuwse, katholieke en Latijns-Amerikaanse metropool. Romeo (Leonardo DiCaprio) en Julia (Claire Danes) beminnen elkaar ondanks de bendeoorlog tussen hun families. Het overrompelende visuele idioom van de film, meer 'Natural Born Killers' dan 'West Side Story', citeert videoclip, bidprentjes en de halve filmhistorie. Amsterdam: Cinecenter, Filmtheater Desmet. Delft: Filmhuis Lumen. Groningen: Camera. Utrecht: City Theater / Movies.

EN VERDER Big Night Amsterdam: Filmtheater Desmet; Hufters en Hofdames Amersfoort: Grand Théatre. Amsterdam: The Movies. Groningen: Camera;