Van Gogh gestolen in Antwerpen

ANTWERPEN, 4 SEPT. Uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen is in de nacht van woensdag op donderdag het schilderij De Aardappelrooisters van Vincent van Gogh gestolen. De waarde van het doek wordt geschat op dertig miljoen frank, ruim anderhalf miljoen gulden. Van Gogh heeft het doek geschilderd in zijn Nuenense periode (1883-1885), toen zijn werk werd beheerst door boerenthema's in donkere kleuren.

In deze tijd zette hij zich af tegen het impressionisme. Van de daders ontbreekt elk spoor.

Bij de inbraak werd ook een doek van de Italiaanse schilder Monticelli ontvreemd. Het schilderij heet 'Personages in een park'. De waarde wordt geschat op drie miljoen frank (ruim 150.000 gulden).

De inbrekers wilden ook nog een derde schilderij meenemen, maar moesten dat op de trappen van het museum lichtbeschadigd achterlaten, nadat een nachtwaker hen had betrapt. Het gaat om een werk van Degas.