Topman Mortimer van TNT stapt op

ROTTERDAM, 4 SEPT. Topman D. Mortimer van het Australische transportbedrijf TNT legt zijn functie neer. Enkele maanden geleden zag Mortimer, die de vorig jaar afgeronde overname door Koninklijke PTT Nederland (KPN) van TNT heeft voorbereid, een poging stuklopen Australische onderdelen van TNT samen met andere managers over te nemen. Dat heeft een woordvoerder van KPN vanmorgen bevestigd.

De poging van Mortimer Australische onderdelen van TNT over te nemen via uitkoop door het management liep op niets uit omdat geen akkoord werd bereikt over de prijs.

Mortimer kreeg na de overname van TNT, voor 2,7 miljard gulden, verantwoordelijkheid over de gezamenlijke activiteiten van KPN en TNT in Australië en Azië. In die functie wordt hij opgevolgd door J. Wilson, nu directeur van TNT Express Worldwide. Volgens de woordvoerder vertrekt Mortimer om “iets voor zichzelf te gaan doen”. Mortimer heeft ook een functie aanvaard bij het geneesmiddelenbedrijf F.H. Faulding.

KPN maakte in juni bekend welke actviteiten van het oude TNT worden ondergebracht in een nieuwe onderneming onder de naam TNT, met hoofdkantoor in Amsterdam. Het betreft onder meer tijdsgevoelige distributie (internationaal en nationaal), logistieke dienstverlening en de verzorging van (internationaal) postverkeer voor bedrijven. Algemeen directeur A. Scheepbouwer van PTT Post is belast met de leiding van deze nieuwe onderneming.

TNT-activiteiten met een gezamenlijke omzet van 1,4 miljard gulden zijn niet ondergebracht in het nieuwe TNT. Het betreft onder meer bedrijven in vliegtuigleasing en scheepvaart.

KPN onderhandelt met verschillende kandidaten over de verkoop van onderdelen die het niet wil behouden. Volgens de woordvoerder wordt voor het einde van dit jaar duidelijk welke onderdelen KPN verkoopt en aan welke bedrijven.