Speculant op 'opsporingslijst'

SINGAPORE, 4 SEPT. Analisten, journalisten, columnisten, handelaren en speculanten: ze staan allemaal op de 'opsporingslijst' van de Maleisische premier Mahathir Mohamad. Mahathir is ervan overtuigd dat de recente koersdaling van de ringgit en de val van de aandelenkoersen op de Maleisische beurs voor het grootste deel te wijten zijn aan acties van buitenlandse speculanten.

En iedereen die ze daarbij geholpen heeft, via een advies, een negatief artikel over de Maleisische economie of anderszins, moet geïdentificeerd en gestraft worden, zo wil de premier. Hij overweegt zelfs de Internal Security Act te gebruiken tegen lokale handelaren, zodat deze zonder vorm van proces achter de tralies kunnen belanden. De Maleisische premier legt al wekenlang de schuld voor de Aziatische valuta-onrust, die de ringgit naar recorddiepten heeft gedrukt, bij het Westen. Volgens Mahathir was de miljardenbelegger George Soros de aanstichter van de valutacrisis en zou deze ook achter de koersdalingen op de Maleisische beurs hebben gezeten.

Mahathir zei eerder deze week dat de effectenbeurs in Kuala Lumpur, waar de koersen dit jaar tot nu toe veertig procent zijn gedaald, deze zomer ruim 500 miljard ringgit (ruim 400 miljard gulden) heeft verloren puur en alleen door “buitenlandse manipulatoren” als George Soros. Ook de tien procent waardedaling van de ringgit is volgens Mahathir te wijten buitenlandse speculanten. Afgelopen zondagnacht kwam een aantal Maleisische topbankiers en ondernemers bijeen voor geheim overleg naar aanleiding van de recente uitspraken van Mahathir. Na afloop besloten zij hun premier te steunen in zijn jacht op de schuldigen. Ook beloofden zij gehoor te geven aan de oproep van de premier zoveel mogelijk eigen geld, zoals de nationale pensioenfondsen, aan te wenden om aandelen te kopen en zo de koersen op te krikken.

Westerse bankiers in Maleisië reageren geïrriteerd op de jongste aanvallen op 'het buitenland'. “Mahathir is paranoia aan het worden. Hij maakt zich op deze wijze volstrekt belachelijk en geeft aan dat hij weinig van de economische politiek begrepen heeft. Dat is zonde want het is een groots staatsman”, zegt een Westerse bankier.

De actie van de Maleisische premier om schuldigen aan te wijzen voor de huidige financiële crisis die veel Aziatische economieën deze zomer heeft getroffen, staat niet op zich. Eerder deze zomer viel de Thaise politie een kantoor van ABN AMRO in Bangkok binnen, als onderdeel van een speurtocht naar informatie over de sluiting van vijf commerciële banken in Thailand. De politie vond niets, maar bood later geen excuses aan voor de actie, die het vertrouwen in de Thaise autoriteiten onder buitenlandse investeerders ernstig beschadigde.

Steeds meer regeringen in de regio zijn bezig de oorzaak voor dalende koersen van aandelen en valuta te leggen bij handelaren. Ze trachten zo hun eigen politieke falen te camoufleren, menen buitenlandse beleggers. De acties hebben een averechts effect: ze veroorzaken een steeds massalere uittocht van geschrokken buitenlandse beleggers. De meeste bankiers en analisten maken zich op lange termijn nog geen grote zorgen over de economieën in Zuidoost-Azië. “Het is hier jaren achtereen heel hard gegaan met de groei. Nu is er even wat afkoeling nodig, maar de economische fundamenten in de meeste landen blijven redelijk sterk”, zegt een Britse bankier.

    • Max Christern