Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor armoede in Nederland. Verder een gesprek met Ed Nijpels, voorzitter van het Wereld Natuur Fonds, dat dit jaar 35 jaar bestaat. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de afloop van het politieke en publieke debat over de Turkse familie Gümüs. Verder een rechtstreeks verslag vanuit Londen van de voorbereidingen op de begrafenis van Lady Diana aanstaande zaterdag. Ned.1, 20.26-21.01u.

Nova. Terugblik vandaag en morgen op de affaire Knut Folkerts. Folkerts zou 1 miljoen D-Mark en vrijheid beloofd zijn voor het bekendmaken van de verblijfplaats van Hans Martin Schleyer. De Duitse werkgeversvoorzitter Schleyer was gegijzeld door de Rote Armee Fraktion. Ned.3, 22.35-23.06u.

DOCUMENTAIRES

Wonderen der natuur. In een nieuwe natuurserie van Nederlandse makelij: het Beierse Woud in Duitsland. Ned.3, 19.26-19.55u.

People's Century. Serie waarin de geschiedenis van de 20ste eeuw wordt verteld door ooggetuigen. Vandaag: het oorspronkelijke optimisme over de nucleaire wetenschap en de snelle omschakeling naar de vrees voor bestraling en ongevallen. BRTN2, 20.30-21.20u.

Leviathan. Serie over het nieuws in zijn historische context. Deze keer aandacht voor New Labour, die slechte educatie wijt aan slecht lesgeven, en de uitvinder van de kilt - een Engelsman. BBC2, 20.30-21.00u.

Werelden: Het Omgekeerde Perspectief. Lily van den Bergh maakte in 1991 een film over de Russin Olga Servegna, toen die met haar zoon bij haar in Amsterdam logeerde. De film werd afgemaakt nadat Olga een jaar later zelfmoord had gepleegd. Ned.1, 21.08-22.27u.

Panorama. Kampeerders en inwoners van het Luxemburgse stadje Bertrix vertellen over augustus vorig jaar, toen Laetitia Delhez werd ontvoerd. BRTN1, 22.30-23.00u.

Terror und Tantiemen. Reportage over de nieuwe strategieën van de Duitse rechts-extremisten, vooral via rock-concerten die veel jongeren trekken. Duitsl.2, 23.00-23.30u.

QED - Challenging children. Reportageserie over kinderopvoeding in het Groot-Brittannië van de jaren '90. BBC1, 23.20-0.15u.

The Fine Art of Separating People from their Money. De eerste van drie wervelwind-documentaires over reclame, ingeleid door Dennis Hopper. Zaterdag besproken in de rubriek Reclame. Ned.3, 23.25-0.10u.

De deurwaarder. Begin van een serie waarin deurwaarders en hun medewerkers in Rotterdam worden gevolgd tijdens werkzaamheden als de incasso van vorderingen en openbare verkopingen. RTL5, 23.35-0.05u.

FILM

Boulevard des Assassins (Bormay Tiouling, 1982, Frankrijk). Speelfilmdebuut is matige politieke thriller waarin gedesillusioneerde schrijver in Zuidfranse provinciestad op een corruptieschandaal stuit. Met Jean-Louis Trintignant, Victor Lanoux, Stéphan Audran, Marie-France Pisier. TV5, 20.00-21.30u.

King Kong (John Guillermin, 1976, VS). Zie tv-vooraf. RTL5, 20.30-22.35u.

The Girl of Silence (Genjiro Arato, 1995, Japan). Regiedebuut naar autobiografische roman van Shungiku Uchida, over een 14-jarig door haar stiefvader seksueel misbruikt meisje (Mami Nakamura) dat letterlijk wegvlucht in haar eigen tekeningen. Onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid is ook voor de kijker niet altijd duidelijk. Duitsl.3-West, 23.30-1.00u., nagesynchroniseerd.

Viva Zapata! (Elia Kazan, 1952, VS). Vermaarde, door John Steinbeck geschreven filmbiografie van de Mexicaanse rebellenleider Emiliano Zapata, gespeeld door Marlon Brando. Anthony Quinn kreeg Oscar voor bijrol van diens broer. Moraal: macht corrumpeert. Duitsl.2, 23.45-1.35u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

No Escape (Martin Campbell, 1994, VS). Minder enerverend mengsel van gevangenisdrama en science-fiction-actie in de traditie van de Mad Max-reeks. Gedetineerde Ray Liotta wordt overgebracht naar tropisch eiland waar de zwaarste criminelen aan hun lot worden overgelaten. BBC1, 0.15-1.55u.

Without a Clue (Thom Eberhardt, 1989, Engeland). Weldadige komische buddy movie herschrijft de Sherlock-Holmes-mythe: Watson (Ben Kingsley) is de geniale speurneus en Holmes (Michael Caine) slechts een als stroman ingehuurde acteur. Duitsl.1, 0.50-2.35u., nagesynchroniseerd.

Deep Sleep (Patricia Gruben, 1990, Canada). Regiedebuut is onevenwichtig drama over een door de dood van haar vader geobsedeerde jongedame. (Megan Follows). Intrigerende droomsequenties. BBC1, 1.55-3.15u.

Sherlock Holmes and the Spider Woman (Roy William Neill 1944, VS). Aflevering uit reeks 'moderne' Holmesfilms, met Basil Rathbone als Holmes en Nigel Bruce als Dr. Watson, behelst giftige spinnen die tot zelfmoord lijken aan te zetten. Morgen, BBC2, 11.30-12.30u., zwart-wit.

Lure of the Wilderness (Jean Negulesco, 1952, VS). Remake van 'Swamp Water' (1941) met andermaal Walter Brennan als voortvluchtige die zich in de moerassen van Georgia verschanst. Morgen, Duitsl.2, 15.30-17.00u., nagesynchroniseerd.

SPORT

Zembla. Portret van oud-Ajax-trainer Louis van Gaal. Beelden van zijn afscheid van Ajax-supporters, op toernee in Zuid-Amerika en bij zijn nieuwe club Barcelona. Ned.3, 20.52-21.31u.

MUZIEK

The History of the Dutch Swing College Band. Documentaire over de in 1945 opgerichte band. Gesprekken met bandleden, archiefbeelden en fragmenten van recente concerten in Zuid-Afrika. Ned.1, 23.25-23.50u.