Ruzie over privatisering; Topman Air France dreigt met opstappen

PARIJS, 4 SEPT. Topman Christian Blanc van Air France dreigt met opstappen wegens een ernstig conflict met de regering over de privatisering van de luchtvaartmaatschappij. Hij beschuldigde de regering gisteren van contractbreuk door het afblazen van de voorgenomen privatisering.

De Franse minister van Transport, de communist Jean-Claude Gayssot, liet dinsdag in een vraaggesprek met het communistische dagblad l' Humanité weten dat privatisering is uitgesloten zolang hij aan het bewind is. Gayssot beriep zich op de verkiezingsbeloften van de linkse partijen. “Ik zal niet op dit gegeven woord terugkomen,” aldus Gayssot. Hij kreeg gisteren steun van de socialistische voorman Francois Hollande, een vertrouweling van premier Jospin.

Blanc hekelde tegenover het radiostation France Inter “de radicale koerswijzing” inzake privatisering. “Wat mij betreft is sprake van contractbreuk. Een onderneming kan geen strategie ontwikkelen als het roer bij elke verkiezing wordt omgegooid.” Blanc is de man die ondanks veel verzet de sanering van de Franse luchtvaartmaatschappij ter hand heeft genomen. “Wij zijn een publieke onderneming in een sector met veel concurrentie. Ik heb al meteen aangegeven dat wij een normale onderneming willen zijn, zoals al onze concurrenten een particuliere onderneming.”

Blanc heeft in het verleden aangegeven af te treden als Air France niet in particuliere handen komt. Op 12 september komt op een bestuursvergadering zijn eventuele herbenoeming aan de orde. In het onwaarschijnlijke geval dat hij toch wil blijven, zal de regering dat als grootaandeelhouder blokkeren, zo wist de gezaghebbende krant Le Monde gisteren te melden.

In het verleden stapte Blanc al eens op als hoofd van de Parijse regionale vervoersautoriteit, toen de regering steun weigerde om bij een staking voor een minimale dienst te zorgen. (AFP, KRF)