Nieuwe acht roeit op WK tegen stroom in

Ondanks het missen van een finaleplaats bleek op de wereldkampioenschappen roeien gisteren dat er een waardige opvolger is voor de Holland Acht, de beste ploeg die Nederland ooit heeft gehad.

LAC d'AIGUEBELETTE, 4 SEPT. Terneergeslagen zit Geert Cirkel aan de waterkant. De jongste roeier van de mannen acht heeft zijn ogen wijd open, maar ziet niets. Met de zeven ploeggenoten en de stuurman van de 18-jarige boegroeier is het niet anders gesteld. De verdoving van het verlies in de race om een finaleplaats bij de wereldkampioenschappen werkt nog. “We verdienden die finaleplek, we waren zo goed”, zegt Cirkel nog vol ongeloof over de fractie van een seconde die gisteren het verschil uitmaakte tussen winst en verlies. “We hebben ver boven verwachting gepresteerd”, zegt de roeier van de Dordrechtsche Roei- en Zeilvereeniging, “maar als je dood over de finishlijn gaat, is het behoorlijk zuur.”

De eerste twee ploegen in de herkansing zouden doorgaan naar de finale. Rusland was achter winnaar Groot-Brittannië slechts zestiende van een seconde sneller dan Nederland. Dat de acht gistermiddag indrukwekkend roeide en toonde zich in het debuutjaar al te kunnen meten met ervaren ploegen, daar hadden ze even geen boodschap aan. Cirkel beklaagt zich over een persboot die uit tegenovergestelde richting in baan 5 aan kwam varen en bij het 1.250-meterpunt 180 graden draaide, op het moment dat de acht voor de resterende 750 meter het tempo had opgevoerd. De ontstane golf gaf de meeste problemen voor de boot in baan 4, die van Nederland.

Bondscoach Kris Korzeniowski (55) diende een klacht in over de manoeuvre van de persboot. Hij zag echter ook de positieve kant van de spannende race, die hij op de televisie had gevolgd. Het is immers pas twee maanden geleden dat de Amerikaan van Poolse afkomst smakelijk werd uitgelachen. “Iedereen maakte grappen over mijn jongens. Bij de Holland Beker op de Bosbaan, eind juni, reden de coaches me op de fiets voorbij en dan zag ik steeds weer die sarcastische lach.”

Gisteren liet de bondscoach zien dat de Holland Acht een waardige opvolger heeft gekregen. Zijn collega's overlaadden hem nu met complimenten en op zijn beurt hield Korzeniowski de roeiers voor dat ze als leeuwen hadden gevochten. “In februari konden ze op het trainingskamp in Sevilla nog niet in een rechte lijn varen en kapseisden ze bijna. Ze moesten het roeien nog leren. Nu hebben ze technisch gezien een perfecte race gevaren. Ze komen alleen kracht te kort.”

En over de resultaten van de ploeg in het voorjaar en de vroege zomer: “Het leek eerst ook niet te lukken. De jongens kwamen naar me toe en vroegen, 'coach, wat is er aan de hand, we roeien als shit'. Ook bij de eerste wereldbekerwedstrijd, drie maanden geleden in München, waren we nog het lachertje van het toernooi. Ik heb er slapeloze nachten van gehad. Ik zag zo'n klein lichtje aan het einde van de tunnel.”

Na de hopeloze vertoning in München liet de acht zich niet meer over de landsgrens zien. De acht was in juli bij de Rotsee Regatta in Luzern een opvallende afwezige. “Daar waren we nog niet klaar”, zegt George van Iwaarden (28), de oudste en meest ervaren roeier in de acht. “Als je weet dat je er nog niet klaar voor bent en toch deelneemt, werkt dat alleen maar demoraliserend.” Dit jaar was een goede prestatie bij de WK het hoofddoel.

Van Iwaarden behoorde na de Spelen van 1992 in Barcelona met Nico Rienks tot de grondleggers van de zo succesvolle Holland Acht. Jarenlang roeide hij mee in het koningsnummer, maar in maart vorig jaar, vier maanden voor de Olympische Spelen, voerde toenmalig bondscoach René Mijnders de laatste wijziging door in de op goud beluste acht. De druiven waren zuur voor Kai Compagner en Van Iwaarden; ze moesten plaatsmaken voor Koos Maasdijk en Diederik Simon. In Atlanta roeide Van Iwaarden met Compagner in de twee zonder naar een roemloze zeventiende plaats en hield hij zich beschikbaar als reserve voor de Holland Acht. Hij kijkt liever niet terug maar maakt er geen geheim van dat hij zich op een sportieve revanche verheugt.

Pas vlak voor de WK, tijdens een trainingskamp in Breda met de KMA als pleisterplaats, liet de mannen acht zien op de goede weg te zijn. “Daar hebben we onder ideale omstandigheden getraind”, zegt Van Iwaarden, die met Cirkel spreekt van een “omslagpunt”.

Tot deze week staken de prestaties van de mannen acht schril af bij die van de Holland Acht. Aan de oude glorie heeft de nieuwe ploeg een uitnodiging te danken voor een trip naar Japan, begin oktober. Ze nemen het op tegen Japanse ploegen en krijgen voor de gelegenheid Nico Rienks en Ronald Florijn aan boord, twee helden uit de Holland Acht. Korzeniowski zegt dat hij na de Olympische Spelen graag roeiers en coaches aan de telefoon zou hebben gehad die hun steun aan een nieuw acht-project zouden hebben gegeven. Maar het bleef stil. Iedereen ging ervan uit dat het succes van de olympische acht niet te evenaren zou zijn. Dus ging de coach zelf op zoek naar geschikte kandidaten en recruteerde hij noodgedwongen hoofdzakelijk nieuwelingen. “Ik ben enorm trots op deze jongens. We zijn snel, we horen er weer bij en dat is iets wat door iedereen voor onmogelijk werd gehouden.”

    • Ward op den Brouw