MiloviEÉc wil geen boycot Bosnische verkiezingen

BELGRADO, 4 SEPT. De Joegoslavische president Slobodan MiloviEÉc heeft de leiding van de 'haviken' onder de Bosnische Serviërs gevraagd de Bosnische gemeenteraadsverkiezingen van 13 en 14 september niet te boycotten.

MiloviEÉc ontving gisteravond drie leiders van de 'haviken' uit Pale, Momlo Krajiik, de co-president van Bosnië en rechterhand van de van oorlogsmisdaden verdachte Radovan KaradEÉc, Gojko KlioviEÉc, de premier van de Servische Republiek in Bosnië, en parlementsvoorzitter Dragan KaliniEÉc. Hij hield hun voor dat ze het denkbeeld van een boycot van de gemeenteraadsverkiezingen in Bosnië moeten laten vallen en onderstreepte het belang van “een actieve deelname van de burgers en de instanties van de Servische Republiek aan de voorbereiding en uitvoering van de plaatselijke verkiezingen”. “Niemand mag tornen aan het legitieme recht van de burgers om hun vertegenwoordigers te kiezen”, aldus MiloviEÉc.

De gemeenteraadsverkiezingen in Bosnië zijn twee keer uitgesteld en moeten nu op 13 en 14 september worden gehouden. De 'haviken' in Pale zijn daartegen. Het door de ultra-nationalisten gecontroleerde parlement in Pale heeft een nieuw uitstel van de verkiezingen geëist en de Kiescommissie van de Servische Republiek, eveneens gedomineerd door 'hardliners', weigert elke medewerking op grond van 'eenzijdige verandering' van de regels door de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE. Eerder gistyeren was MiloviEÉc door Bosnië-gezant Carlos Westendorp en diens plaatsvervanger Jacques Klein gevraagd de KaradEÉc-gezinde vleugel onder druk te zetten inzake de gemeenteraadsverkiezingen. Klein zei dat de OVSE het dreigement van de Bosnische Serviërs van een boycot negeert: “De verkiezingen gaan door, of de hardliners nu deelnemen of niet. Als ze dat niet doen, isoleren ze zichzelf alleen maar verder.”

De internationale contactgroep (die bestaat uit vertegenwoordigers van de VS, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië) bestudeert inmiddels “serieus” een voorstel van Rusland om in de Servische Republiek in oktober tegelijkertijd parlements- en presidentsverkiezingen te houden. Deze kwestie houdt verband met de machtsstrijd tussen de aanhang van KaradEÉc en die van zijn opvolger als president van de Servische Republiek, Biljana PlavEÉc. PlavEÉc heeft in juli het parlement van de Servische Republiek naar huis gestuurd en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Het parlement heeft die maatregel genegeerd.

Het wil alleen instemmen met parlementsverkiezingen als er tegelijkertijd presidentsverkiezingen worden gehouden, een voorstel dat PlavEÉc op haar beurt afwijst. Tot nu toe heeft het Westen president PlavEÉc gesteund in haar afwijzing van die vervroegde presidentsverkiezingen. (Reuter, AP, AFP)