MIDDELTJES

Geregeld duiken er 'wondermiddeltjes' op die het antwoord zouden zijn op kanker. In de meeste gevallen worden de pretenties niet ondersteund door gedegen wetenschappelijk onderzoek en soms blijkt de werking zelfs gevaarlijk.

Een overzicht:

Kombuchadrank Ook wel Kargasok of theepaddestoel genoemd. Zwarte thee met suiker wordt vermengd met een mix van bacteriën en schimmels. De werking zou te maken hebben met de vorming van zuren, die de pH-waarde van het mengsel laten dalen tot onder de 2,5. Micro-organismen zouden verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van kanker. Verstrekkers van de drank pretenderen zowel preventief als therapeutisch vele ziekten, waaronder kanker, te kunnen bestrijden. Daartoe moet de gebruiker twee à drie glazen Kombuchadrank per dag nuttigen. Laetril Wordt gewonnen uit abrikozen- en amandelpitten en ten onrechte vaak aangeduid als vitamine B17. Bij hoge doses kan de stof zeer toxisch zijn door de vorming van cyanide (blauwzuur). In Nederland is Laetril alleen te verkrijgen op recept; het mag niet als voedingssupplement worden verkocht. Het enzym beta-glucosidase zou tumorcellen doden doordat het het effectieve cyanide vrijmaakt.

In 1982 werd een uitgebreid onderzoek gedaan onder kankerpatiënten. In vergelijking met een controlegroep die geen Laetril kreeg toegediend, werd noch een langere overleving, noch een verbeterd welbevinden geconstateerd.

Iscador Toegediend met injecties onder de huid zou dit maretakextract een vernietigend effect hebben op velerlei soorten tumoren. Chemo- en radiotherapie zouden beter te verdragen zijn en preventieve toediening zou de kans op kanker verkleinen. Een Iscadorbehandeling wordt (onder meer in de antroposofie) als aanvulling op een reguliere therapie toegepast.

Wobe-mugosinjecties Duits enzympreparaat dat soms wordt voorgeschreven door homeopatische artsen. De injecties bevatten enzymextracten uit de alvleesklier van een rund en de zwezerik van een kalf. Het immuunsysteem zou hierdoor krachtiger optreden tegen een keur van aandoeningen, waaronder virusinfecties, ontstekingen en kanker. Om uitzaaiingen tegen te gaan wordt soms levenslang gebruik van de injecties aangeraden.

Vitamine C Methode waarbij een dagelijkse dosis van minimaal 10 gram wordt voorgeschreven. Dergelijke hoeveelheden kunnen de vorming van nierstenen bevorderen. Aanhangers gaan ervan uit dat tumorgroei wordt gestimuleerd door een tekort aan vitamine C. Een dagelijkse hoge dosis zou in die visie het immuunsysteem dusdanig versterken dat tumorgroei wordt gestopt. Naar het vitamine C-gehalte in tumorcellen is geen onderzoek gedaan.

Haaienkraakbeen Toegediend vanuit de wetenschap dat haaien geen kanker krijgen. Dit zou te maken hebben met de samenstelling van hun kraakbeen. Een tumor voedt zich via een stelsel van bloedvaatjes. Het eiwit in haaienkraakbeen remt de eigenschap van een tumor om zo'n stelsel te maken. Dat is althans de theorie van dokter Langer, die het middel toepaste bij konijnen met hoornvlieskanker. In vergelijking met een controlegroep groeiden de bloedvaatjes minder snel. In België deed dokter Atassi onderzoek bij muizen met een ingebracht menselijk melanoom. De muizen die haaienkraakbeen via hun voedsel binnenkregen, gaven veel minder tumorgroei te zien dan de controlegroep.

Niet bekend