Mahathir: economie krijgt injectie van vijftig miljard

SINGAPORE, 4 SEPT. De Maleisische premier Mahathir Mohamad stelt een fonds van zestig miljard ringgit (ruim vijftig miljard gulden) ter beschikking om de economie van Maleisië te verdedigen tegen acties van “racistische buitenlandse speculanten.”

Mahathir maakte zijn plan gisteren bekend na sluiting van de effectenbeurs in de hoofdstad Kuala Lumpur. Het plan had vandaag nog geen effect op de stemming op de beurs die negen procent lager sloot. Gisteren sloot de beurs al 5,65 procent lager. De aandelenkoersen in Maleisië hebben bijna vijftig procent verloren vergeleken met dit voorjaar. De beurs lijdt onder massale verkooporders van buitenlandse beleggers en de voortdurende waardedaling van de Maleisische munt, de ringgit, die in verhouding tot de Amerikaanse dollar vandaag op het laagste punt sinds 24 jaar belandde.

Premier Mahathir herhaalde gisteren bij de bekendmaking van zijn plan zijn eerder uitgesproken beschuldiging dat de oorzaak voor de huidige economische crisis in Maleisië bij buitenlandse speculanten ligt die Maleisië als een economische bedrieging zouden zien. Eerder wees hij de Amerikaans-Hongaarse belegger George Soros aan als hoofdschuldige. “Hij is geen Robin Hood, want hij steelt van de armen om het geld aan de rijken te geven”, herhaalde de premier gisteren. “Ik zeg het openlijk dat deze mensen racisten zijn. Zij zijn niet blij dat het ons hier goed gaat”, aldus Mahathir.

Analisten wijzen er op dat de anti-westerse retoriek van de Maleisische premier een averechts effect heeft op de situatie. Volgens hun lijdt Maleisië, net als een aantal andere Zuidoost-Aziatische lansden, onder de economische crisis die begin juli losbarstte na de devaluatie van de Thaise munteenheid, de baht. Sindsdien zijn veel Zuidoost-Aziatische munten door een sneeuwbaleffect onder vuur komen te liggen van valutaspeculanten en snel in waarde gedaald. Ook de koersen van valuta en aandelen op de verschillende beurzen in de regio zijn door de valutadalingen sterk onder druk gekomen. Vandaag bereikten de munteenheden van Thailand, Indonesië en de Filippijnen nieuwe laagterecords.

Mahathir wil het gisteren gelanceerde miljardenfonds van de overheid nu aanwenden om aandelen te kopen van Maleisiërs tegen een meerprijs. Buitenlandse beleggers van wie aandelen gekocht worden krijgen de marktprijs betaald door het Maleisische fonds. De helft van de zestig miljard ringgit zal afkomstig zijn uit bestaande overheidsfondsen, zoals pensioenfondsen, die eerder deze week op advies van de premier al intensief aandelen hebben gekocht in een poging de marktstemming om te gooien. De andere helft van het fonds moet voortkomen uit obligaties die worden uitgegeven door Khazanah Nasional, een investeringsmaatschappij van het Maleisische ministerie van financiën. Khazanah kwam eerder dit jaar in het nieuws als potentiële koper van vliegtuigfabrikant Fokker.

Naast het nieuwe fonds maakte de Maleisische minister van Financiën, Anwar Ibrahim, vandaag bekend dat de landen in Zuidoost-Azië een gezamenlijk poging zullen ondernemen hun economieën te redden in de “economische oorlog tegen buitenlandse speculanten”. Hij gaf geen details over het plan.

    • Max Christern