Kluivert tegen België in de basisopstelling

NOORDWIJK, 4 SEPT. Hoever reikt de mentale kracht van een 21-jarige profvoetballer? Patrick Kluivert en Guus Hiddink zullen het zaterdag uitproberen in de belangrijke interland Nederland-België die beslissend kan zijn voor deelname aan het wereldkampioenschap voetbal. De bondscoach onthulde vannacht in een tv-interview, na een verspreking, dat hij de veelbesproken spits zaterdag in de voorhoede zal opstellen met Dennis Bergkamp.

Het lijdt geen twijfel dat Kluivert in De Kuip onder onnoemelijke druk komt te staan in een toch al beladen duel.

Hiddink wees er gisteren tijdens een persconferentie in Noordwijk op dat hij is aangesteld om Oranje naar het wereldkampioenschap in Frankrijk te loodsen. “Je staat enorm onder invloed. Je weegt de positieve en negatieve kanten af. Uiteindelijk heb ik naar eer en geweten proberen te handelen. Kluivert heeft een prima prestatie geleverd met Milan tegen Juventus. Hij reageert net als de spelersgroep goed op externe factoren en lijkt tegen de druk bestand. Het gaat er toch om het einddoel te bereiken. Vandaar dat ik me niet heb willen mengen in de brede maatschappelijke discussie. Ik besef dat het niet de makkelijkste weg is die ik heb gekozen. Maar daarvoor ben ik bondscoach.”

Hiddink ontkende dat hij zijn oren heeft laten hangen naar de spelersgroep. Aanvankelijk liet hij in interviews doorschemeren dat hij het gedrag van Kluivert zou meewegen in zijn keuze. Vervolgens verkondigde Hiddink op basis van prestatie te zullen selecteren. Deze koerswijziging liep op dat moment parallel aan de opvatting van verschillende internationals. De gebroeders De Boer, Bergkamp, Numan, Reiziger en Bogarde maakten allen duidelijk geen moeite te hebben met de aanwezigheid van Kluivert.

Hiddink: “Ik heb dit onderwerp bewust niet op het bordje van de spelers gelegd. Het is mijn beslissing geweest. Als je dan achteraf hoort dat je mening wordt gesteund door de spelersgroep is dat alleen maar prettig.”

Het staat dus vast dat Hiddink voor een andere strategie kiest dan zijn collega van zaterdag, Georges Leekens. De bondscoach van België dacht omzichtig te werk te gaan met Gilles de Bilde die bij zijn vorige club Anderlecht in opspraak raakte na een bloedige charge op Krist Porte en een vechtpartij in een ziekenhuis. Beide zaken zijn nog onder de rechter.

Op 7 juni liet Leekens tijdens de interland België-San Marino (6-0) De Bilde een kwartier voor tijd invallen samen met Filip Haagdoren. Bewust koos de bondscoach voor een dubbele wissel. De fans van de De Bilde scandeerden echter onmiddellijk zijn naam en dat wekte irritatie bij andere Belgische supporters. De gemoederen liepen zelfs zo hoog op dat er in Brussel vechtpartijen uitbraken op de tribunes.

Kluivert ondervond gisteren voor het eerst aan den lijve de nationale discussie die over zijn hoofd is losgebarsten. Tientallen cameralieden, persfotografen en journalisten verdrongen zich op de persconferentie rondom het tafeltje van Kluivert. Het pandemonium was compleet toen Clarence Seedorf, de ster van Real Madrid die vorige week vader is geworden, zijn tafel doodleuk naast die van Kluivert schoof.

Het duo probeerde lastige vragen zoveel mogelijk te pareren. Even klonk er een toon van spijt in de woorden van Kluivert. Een geluid waar velen al zo lang op wachten. “Het is niet goed te praten wat ik heb gedaan. Het is een grote fout geweest.” En hij doelde op de sex-affaire met een meisje. “Maar jullie willen iets van mij horen dat ik toch niet vertel.” Seedorf schoot hem te hulp. “Ik heb het idee dat alle volwassenen in Nederland zich bezighouden met het privé-leven van Kluivert en de jeugd zich vooral richt op de voetballer. Toen hij in Wenen voor Ajax dat beslissende doelpunt maakte in de Champions League-finale bracht hij tweehonderdduizend mensen op de been. Is dat nu allemaal vergeten? In ieders leven gebeurt weleens iets. Maar niemand zal dan van zijn baas horen dat hij niet meer op zijn werk hoeft te komen.”

Wat de opstelling van het Nederlands elftal betreft vormen eigenlijk alleen de backs nog een vraagteken. Op links moet Hiddink een keuze maken tussen Bogarde (“Ik zag hem bij Milan op die plek spelen of hij dat al jaren deed”) en Arthur Numan, vorig seizoen een vaste kracht in Oranje. Bogarde trainde gisteren nog apart, maar hij kan zaterdag spelen. Voor de positie van rechtsback bestaan er twijfels over de fysieke gesteldheid van Michael Reiziger. De speler van Barcelona kampt met verschijnselen van overbelasting. Mocht hij vrijdag geen test kunnen ondergaan dan lijkt Aron Winter zijn logische vervanger. In de achterhoede spelen Frank de Boer en Jaap Stam in het centrum. Op het middenveld zal Clarence Seedorf ongetwijfeld weer als rechtshalf opereren. Op die positie speelt hij nu ook onder Jupp Heynckes bij Real Madrid. Verder bestaat de middenlinie zeer waarschijnlijk uit Ronald de Boer, Wim Jonk en Phillip Cocu. Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert completeren in de spits het elftal.