Kinderagenda

Wereldhavendagen

De Erasmusbrug in Rotterdam is zaterdagmiddag 6 sept helemaal van en voor kinderen tussen 5 en 12 jaar. De brug is dan gesloten en kinderen mogen het hele wegdek versieren met krijttekeningen van één vierkante meter. Kleur je wereld, de haven, je land, de brug, alles mag en win een reis! Aanmelden op de zuidkant van de Erasmusburg. Op de Wereldhavendagen op zaterdag 6 en zondag 7 sept valt nog veel meer te doen en zien voor kinderen. Zo veroveren zeerovers, sultans, kapiteins, vikingen, vissers, zeehelden, kapers, brugwachters en matrozen de Erasmusbrug zaterdag om 17u in een optocht; ook hiervoor kunnen kinderen zich aanmelden vanaf 16u30 aan de zuidkant van de brug. In het Kinderhavenpark kan er op zaterdag en zondag van 12-17u geknutseld worden, gelezen en muziek gemaakt op oliedrums. Op de Parkhaven bouwen padvinders en zeeverkenners zelf hutten, bakken brood en leggen knopen. En kinderen zijn natuurlijk van harte welkom op alle schepen die zijn afgemeerd. Verder kunnen ze onder begeleiding mee met excursies, brandweerauto's bekijken op de Müllerpier en naar theater van Poppe.

*Wereldhavendagen op zaterdag 6 en zondag 7 sept in Rotterdam. Bijna alle activiteiten zijn gratis. Alleen voor de excursies, pendelboten en filmprogramma moet men een kaartje kopen, de prijs varieert van ƒ 1 tot ƒ 3,50/ƒ 5, per excursie. Inl 010-4897744.

Muiderslot

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de beroemdste bewoner van het Muidersloot, de schrijver en dichter P.C. hooft stierf. Samen met zijn vrouw woonde hij daar van 1609 tot 1647. Zaterdag 6 sept wordt op het Muiderslot de Jonge Vriendjesdag gehouden; kinderen van 4 t/m 11 jaar mogen gratis het slot bezoeken en een valkeniersdemonstratie bijwonen. Kinderen vanaf 12 jaar betalen de gewone toegangsprijs. Ook zijn er allerlei spelletjes uit de zeventiende eeuw zoals hoepelen, hoefijzergooien, steltlopen en kruisboogschieten en op het slotplein zal P.C. Hooft als sneldichter zijn kunsten vertonen. Kinderen die 'Pieter' heten of als achternaam 'Hooft' hebben (paspoort of geboortekaartje meenemen) krijgen een verrassing. Ook kunnen kinderen lid worden van de vereniging van Jonge Vriendjes van het Muiderslot. Ze mogen dan altijd gratis het slot bezoeken en op hun verjaardag met zes vriendjes of vriendinnetjes op bezoek komen; ook ontvangen ze twee maal per jaar de slotkrant met wetenswaardigheden over het Muiderslot.

*Zaterdag 6 sept van 11-17u Jonge Vriendjesdag Muiderslot, Herengracht 1, Muiden. Kinderen t/m 11 jaar gratis. Vanaf 12 jaar ƒ 7,50, senioren ƒ 5. Spelletjeskaart ƒ 5. Inl 0294-261325.

Straattheaterdag

Een schoonmaker gaat bij het schoonmaken van een boks-arena de strijd aan met een vreemde concurrent. Karel Kat, een orgelman, reist rond met een draaiorgel, bont versierd met poppen, papegaaien en bovenop een bel. Maar er komt geen muziek uit het orgel, alleen mooie verhalen. Op zondag 7 sept is er in de Amsterdamse Ostadestraat, vlakbij het Ostadetheater 233, een Kinderstraattheaterdag met toneel, muziek, varieté, acrobatiek en kermisacts. Het programma begint om 13u en duurt tot ongeveer 18u. De toegang is gratis. Bij slecht weer zijn de voorstellingen in het Ostadetheater en lokaties in de buurt.

*Zondag 7 sept Kinderstraattheaterdag in de Ostadestraat, Amsterdam. Toegang gratis.

Boswandeling

De Romeinen noemden het 'Het woud zonder genade'. Want vroeger heersten er tovenaars, heksen, witte wieven en de duivel. Vaders vertelden hun zonen in de dorpen rond het woud de meest gruwelijke spookverhalen. Op zondag 7, 14, 21 en 28 sept wordt een wandeling vanaf de boswachterij Austerlitz van Staatsbosbeheer en het Beauforthuis gecombineerd met een theatermuziekprogramma. Eerst laat de boswachter vanaf 12u de mooiste delen van het bos zien en om 14u is er dan een familievoorstelling in het Beauforthuis.

*7 sept 12u boswandeling en om 14u 'Het Woud zonder Genade' familievoorstelling voor kinderen vanaf 8 jaar.

*14 sept 12u boswandeling en 14u 'Faust: de mini-musical', familievoorstelling voor kinderen vanaf 12 jaar.

*21 sept12u boswandeling en 14u 'All in a garden green' harpmuziek door Anna van Avalon.

*28 sept 12u boswandeling en 14u 'Koning Gilgamesj', familievoorstelling voor kinderen vanaf 8 jaar.

Boswandeling ƒ 1,50 (kinderen t/m 12 jaar gratis). Theater kinderen t/m 12 jaar ƒ 14, daarboven ƒ 19. Reserveren 030-6927522 of 0900-1091013.

Waterland

Nederland wordt ook wel eens Waterland genoemd en eigenlijk is water 'de bloedsomloop' van Nederland. Op 6 en 7 sept zijn er in 19 gebieden van Natuurmonumenten 'Dagen van de Natuur' en daar is voor kinderen van alles te doen. De Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) organiseert op 12 terreinen avontuurlijke dagtochten voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar (aanmelden 035-6559955). Verder is er op diverse plaatsen poppentheater, staan er wateronderzoekstafels met opdrachten, kan er door reuzevogelkijkers naar bijzondere vogels worden gespeurd, mogen hooglanders (een soort runderen) worden geaaid, wordt er brood gebakken, kan er met een huifkar worden meegereden enzelf regen worden gemaakt.

*Dagen van de Natuur op 6 en 7 sept van 10-17u in 19 gebieden van Natuurmonumenten. Inl 035-6559955.

Kunstklassen

Hoe maak in mijn eigen boek, hoe ziet een stoel er eigenlijk uit en wat vind ik van kunst? Museum van Boijmans van Beuningen geeft dit najaar weer 4 kunstklassen voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en al die lessen hebben iets te maken met tentoonstellingen in het museum. Zo zijn er op 'Mijn eigen stoel' leuke en gekke stoelen uit de museumcollectie te zien en de expositie is zo ingericht dat alleen kinderen de stoelen van dichtbij kunnen bekijken. Ouders mogen vanaf een afstandje toezien en kunnen daarbij op een hele grote zigzag-stoel zitten of in een veel te groot bed liggen zodat ze ook eens kunnen voelen hoe het is om klein te zijn.

*Ik maak mijn eigen boek (10, 17 en 24 sept).

*Fotografie (1, 8 en 15 okt)

*Kinderen kijken naar de keuze van kinderen (29 okt, 5 en 12 nov)

*Mijn eigen stoel (19, 26 nov en 3 dec).

De klassen zijn op woensdagmiddag van 14-15u30 in de Museumstudio, Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Kosten ƒ 40 per kind (inclusief museum-entree en materiaalkosten). Het maximum aantal deelnemers is 12. Aanmelden in inl 010-4419471/473/477.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker