HOUTSMULLER-DIEET

Gezonde voeding heeft niet alleen een preventieve, maar ook een curatieve werking. Dat stelt oud-internist A.J. Houtsmuller.

De 72-jarige Rotterdammer is bekend door het Dr. Houtsmuller-dieet voor kankerpatiënten. Hij was zelf kankerpatiënt aan het begin van de jaren tachtig en kreeg na twee operaties te horen dat hulp niet meer mogelijk was.

Houtsmuller schreef zichzelf vervolgens een dieet voor: veel groenten en fruit en een hoge dosis voedingssupplementen zoals vitamine E, C en bètacaroteen. Verder nam de diabetoloog een dagelijkse portie haaienkraakbeenpoeder tot zich.

Houtsmuller schreef een boek*, waarin hij opmerkt dat de niet-toxische tumortherapie niet is bedoeld als vervanging van, maar als aanvulling op de klassieke behandeling van kanker.

Zijn opvatting is omstreden. “Hij heeft zijn theorie nooit hard gemaakt door middel van wetenschappelijk onderzoek”, stelt kankeronderzoeker H.B. Bueno-de Mesquita van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. “Maar daarom hoef je die theorie niet bij voorbaat van tafel te vegen. Epidemiologisch onderzoek kan wellicht uitkomst bieden.” De Maastrichtse epidemioloog P.A. van den Brandt: “Voeding als kankerbestrijder? Ik acht het niet onmogelijk. Maar laat hem met wetenschappelijke bewijzen komen.”

* Niet toxische tumortherapie, Bohn Stafleu van Loghum, 54,50 gulden.