Hiddink rekent op positivo's

ROTTERDAM, 4 SEPT. Brede maatschappelijke discussie of niet, Patrick Kluivert start zaterdag in het basisteam van het Nederlands elftal. Guus Hiddink liet zich vannacht in een tv-interview voor de knapperende open haard in hotel Huis ter Duin ontvallen dat hij altijd nog wat wissels achter de hand heeft als het mis mocht lopen met het Amsterdamse probleemkind.

De bondscoach rekent er kennelijk op dat het veelal uit 'positivo's' bestaande Oranje-legioen zal accepteren dat Kluivert van begin af aan meespeelt. Daarmee neemt Hiddink een risico, want als de reactie van het publiek negatief is, speelt het Nederlands elftal met tien man. Een mentaal geknakte speler raakt geen bal. Het was helemaal onverantwoord geweest, als De Kuip zaterdagavond voornamelijk met vrouwen zou zijn bevolkt.

Aan de andere kant had een invalbeurt de opdracht voor Kluivert misschien nog zwaarder gemaakt. Wat dat had betekend dat hij zijn opwachting zou maken op het moment dat het Nederlands elftal in de problemen zit. En het is weinig spelers gegeven een vastgelopen ploeg weer op gang te brengen. Tot zaterdagavond 20.00 uur leeft de 21-jarige miljonair van AC Milan vermoedelijk tussen hoop en vrees. Het kan nooit de ideale voorbereiding zijn op een cruciale interland.

Het magische Oranje-shirt fungeert tegen de Rode Duivels als de mantel der liefde voor verschillende wandaden. Hiddink stelt zich weliswaar op het standpunt dat hij geen moraalridder is maar een bondscoach die het Nederlands elftal naar het WK in Frankrijk moet loodsen, toch heeft hij met deze beslissing een waardeoordeel uitgesproken. Een voetballer is geen politicus en heeft kennelijk geen voorbeeldfunctie. Privé-zaken en werk moeten in het betaalde voetbal gescheiden blijven.

Het is ook een principe dat de internationals zo graag huldigen. Aan ethische normen en waarden hechten de spelers duidelijk minder betekenis dan aan Kluiverts inbreng. De internationals willen graag naar Frankrijk en uitschakeling voor het WK betekent bovendien een aanslag op de portemonnee.

Aandoenlijk was het om te zien hoe Clarence Seedorf gistermiddag tegenover de media zijn maatje uit de wind probeerde te houden. In ieder geval een teken van verbondenheid. Profvoetballers hebben per definitie een egoïstische inslag en komen zelden voor elkaar op. Seedorf gaf daarbij ook nog eens blijk van ontluikende leiderscapaciteiten, al zullen die buiten de 'kabel', de vriendschapsband van de donkere Oranje-spelers, niet snel worden geaccepteerd.

Kluivert heeft wat goed te maken bij zijn collega's en de technische staf van Oranje. Vooral de Ajacieden hebben al heel wat met hem te stellen gehad. Dat kan hij voor een deel goed maken door zaterdag het beste van zijn talenten te tonen. Al zal dat de pijn van zijn slachtoffers niet verzachten.

    • Erik Oudshoorn