Grote brand in centrum van Alkmaar

ALKMAAR, 4 SEPT. Bij een grote brand in het centrum van Alkmaar zijn afgelopen nacht twee winkels en drie woningen uitgebrand.

Negen woningen liepen ernstige rook- en waterschade op. Een monumentaal pand brandde van binnen helemaal uit. Er zijn geen gewonden gevallen. Door de brand zijn tien gezinnen tijdelijk dakloos geworden. De gemeente probeert voor hen vandaag nog vervangende woonruimte te vinden.

Bij de brand, die gisteravond rond kwart over zeven door nog onbekende oorzaak uitbrak in de Houtmarkt aan de Laat, is ook asbest vrijgekomen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Door de grote hoeveelheid bluswater, de enorme hitte en de windstilte is er geen asbest weggewaaid. Wel ligt in de naaste omgeving van de huizen asbest op straat. De brandweer ruimt dat vanmiddag op, zodat de geëvacueerde bewoners in de loop van vanmiddag hun huizen weer in kunnen.

De brandweer sprak woensdagavond van de grootste brand in de regio sinds mensenheugenis. “We hebben in ieder geval nog nooit tien korpsen in moeten zetten.”

In totaal werden ongeveer 150 brandweerlieden en 12 wagens opgeroepen en circa 35 politiemensen ingezet.