Fischler haalt scherp uit naar WTO

ROTTERDAM, 4 SEPT. Europees commissaris Franz Fischler (Landbouw) heeft gisteren de “democratische controle” van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) ter discussie gesteld. De ongebruikelijk scherpe kritiek van Fischler is een reactie op de veroordeling door een WTO-panel van het Europese verbod op de import van met hormonen geproduceerd vlees.

Fischler deed zijn door de Financial Times geciteerde uitlatingen tijdens een persconferentie via een televisieverbinding met een conferentie over voedselveiligheid in Londen. Amerikaanse regeringsfunctionarissen reageerden verbaasd.

“Wat bedoelt hij in hemelsnaam met democratie,” aldus een functionaris. Volgens Fischler is het in een wereld van globalisering belangrijk “duidelijke democratische controle te hebben wat betreft internationale handelsregels”. De WTO-gezondheidsregels vereisen dat landen hun maatregelen baseren op wetenschappelijk bewijs. Fischler beschuldigde de WTO ervan met zijn sanitaire en fytosanitaire regels verbetering van voedselstandaarden te “verlammen”. Fischler onderstreepte dat ontwikkelingslanden op dit punt minder ver willen gaan.