De Groene (2)

Aangezien W. Woltz in zijn weekbladenoverzicht (NRC Handelsblad, 28 augustus) wel erg cryptisch was, hecht ik er aan de volgende feiten te vermelden. April 1990 bezocht ik met een delegatie Europarlementariërs Frans Guyana voor een bezoek aan de lanceerinstallatie van de Ariane-raket.

In Kourou kwam een Franse militair naast mij zitten die van een Franse inlichtingendienst bleek te zijn. Hij vertelde mij dat Nederland Bouterse aan de macht had geholpen en van wapens had voorzien. Daarom was een Frans-Amerikaans voorstel om het regime Bouterse na de decembermoorden 1982 af te zetten, door Nederland afgewezen. Aangezien in Kourou het 3de regiment infanterie van het Vreemdelingenlegioen aanwezig was ter bescherming van de Ariane zou een inval in Paramaribo, met Amerikaanse steun, een walk over zijn geweest, aldus de kapitein. Maar Nederland moest het voortouw nemen, en wilde dat niet. Bouterse bleef dus in het zadel, en de officiële lijn over Buitenlandse Zaken liep dood. Omdat voor het eerst een lading cocaïne Frans Guyana werd binnengesmokkeld, vroeg hij mij of ik niet voor een andere verbinding Kourou/Den Haag/Parijs kon zorgen. Ik heb dit aan de minister van Justitie doorgegeven, alsmede de naam van de kroongetuige die door het COPA-team is verhoord. Mijn bescheiden interventie is gewaardeerd met een Franse onderscheiding en een ministeriële dankbrief.

    • Mr J.L. Janssen van Raay
    • Voorz. Fonds Vliegramp Zanderij