BVD terug in regering; Kabinetscrisis in Suriname lijkt bezworen

PARAMARIBO, 4 SEPT. De crisis binnen de Surinaamse regering van president Jules Wijdenbosch lijkt bezworen. De hindoestaanse BVD, die vorige week uit de coalitie stapte uit onvrede over het financiële beleid, heeft gisteren bekendgemaakt te willen terugkeren.

Dat is het resultaat van besprekingen de afgelopen dagen onder leiding van adviseur van staat Desi Bouterse. Met twee andere kleine partijen die na het vertrek van de BVD-ministers uit de coalitie stapten wordt nog gepraat.

Volgens de BVD, een afsplitsing van de hindoestaanse VHP die niet met Wijdenbosch wilde samenwerken, behoudt de partij vier ministersposten in het kabinet. Wel heeft Atta Mungra bekendgemaakt niet te willen terugkeren als minister van Financiën. Zijn ontslag vorige week door Wijdenbosch was de aanleiding voor de kabinetscrisis. Mungra had felle kritiek op de overdadige uitgaven van de regering. Als mogelijke opvolger van Mungra wordt Tjan Gobardhan genoemd, nu minister van Onderwijs.

Bouterse zei gisteren dat er na het weekeinde duidelijkheid moet komen. “We kunnen deze instabiele situatie niet zo laten”, aldus Bouterse. “Het maakt mensen onzeker en is niet goed voor het land.”

Een vergadering van het parlement kon voor de vierde keer niet doorgaan omdat onvoldoende leden aanwezig waren. Ook de NDP-parlementariërs bleven weg, volgens Bouterse “omdat de oppositie de laatste dagen te hoog van de toren heeft geblazen dat de regering was gevallen.” “Dan hadden ze nu maar hun meerderheid moeten tonen”, zo voegde Bouterse daaraan toe.

De oppositie heeft kritiek geuit op het niet doorgaan van de vergadering en gedreigd met buiten-parlementaire acties.