Bundesbank veroorzaakt onrust euro

BONN, 4 SEPT. Hans Tietmeyer, voorzitter van de Duitse Bundesbank, heeft met zijn opmerking dat verschuiving van de invoering van de euro “geen ramp” is, in Bonn en Parijs opschudding veroorzaakt.

De gerespecteerde bankier zegt in een vraaggesprek met het weekblad Die Woche, dat een verschuiving van de Europese munt politiek en economisch geen catastrofe betekent. Bij een latere invoering van de muntunie, die in 1999 moet beginnen, “stort de Europese hemel niet in”, aldus Tietmeyer.

De uitlatingen van de Bundesbank-president schoten bij politici in Bonn en Parijs meteen in het verkeerde keelgat. Minister van Buitenlandse Zaken Klaus Kinkel (FDP) zei vanmorgen dat “een verschuiving van de euro het einde van de monetaire unie kan betekenen”.

Ook de regering wees in een officiële verklaring ieder debat over uitstel van de euro van de hand. Minister Theo Waigel van Financiën (CSU) noemde een discussie over uitstel “volkomen overbodig”. De Franse Europa-minister Pierre Moscovici waarschuwde dat verschuiving tot een reeks van problemen leidt.

Tietmeyer zelf relativeerde zijn opmerkingen vanmorgen door erop te wijzen, dat hij zich in het vraaggesprek op geen enkele wijze voor of tegen de euro heeft uitgesproken. “Ik heb alleen op economische bedenkelijkheden van eenzijdige argumenten gewezen”, aldus de bankier.

De Beierse minister-president Edmund Stoiber (CSU) wil vanmiddag, tijdens een 'strategie-gesprek' tussen de CDU en haar zusterpartij CSU in klooster Andechs, de invoering van de euro opnieuw ter discussie stellen. Hij wenst opheldering over manoeuvres van lidstaten die op “creatief boekhouden” lijken. Hoe wordt dit vastgesteld, beoordeeld en desnoods verworpen, wil Stoiber weten van de bondskanselier die het gesprek leidt. Zo heeft Waigel de tekorten bij ziekenhuizen van de begroting gehaald en ondergebracht in een nieuwe onderneming. Deze operatie wordt door economische experts met scepsis bekeken. Stoiber vindt het zorgelijk dat het Brusselse Eurostat deze handelwijze goedkeurt.

    • Michèle de Waard