Brabo's

De stukjes van Youp van 't Hek vind ik te vaak te voorspelbaar en soms stomvervelend, maar Brabo's was een stukje om in te lijsten (NRC Handelsblad, 23 augustus). Een fantastische persiflage op het voorval van de huisvesting van een Somalisch gezin. De formule was perfect. Je neemt een hooggewaardeerde woonlocatie: de Amsterdamse grachtengordel.

Je neemt een voor iedere Nederlander herkenbare, typisch Nederlandse bevolkingsgroep en een reeks stupide vooroordelen. Dan vertel je het hele beschamende voorval nog een keer. Hele werelden aan menselijk tekort roept zo'n stukje op. Ik heb het met verve voorgelezen aan buren en vrienden die op een ander dagblad zijn geabonneerd. We hebben smakelijk gelachen. “Zou er nog een oen zijn die een ingezonden brief gaat sturen als beledigde katholiek?”, vroeg ik.

“Neeee”, riep iedereen in koor.

Mis! En wie schreef de brief (28 augustus)? Een doctor!

Het wordt toch tijd dat universiteiten hun afgestudeerden en geleerden verbieden hun titel te gebruiken als hun activiteit niets met hun vak te maken heeft. Want als dit zo doorgaat verlies je toch echt je respect voor de hooggeleerden.

    • Mevr. A. Kolkman