Borst stopt met subsidie Aids Fonds

ROTTERDAM, 4 SEPT. De subsidie die de stichting Aids Fonds de afgelopen tien jaar van minister Borst (Volksgezondheid) ontving voor aidsonderzoek wordt beëindigd. Het fonds, dat dit jaar nog 3,2 miljoen gulden kreeg, ontvangt volgend jaar één miljoen, in 1999 wordt helemaal geen subsidie meer verstrekt.

In totaal heeft het fonds dan ruim 80 miljoen aan subsidie ontvangen. Het fonds gaat bij het ministerie in beroep tegen de beslissing van Borst.

Volgens een woordvoerder van het ministerie kan het fonds inmiddels op eigen benen staan. Het hoogwaardige onderzoek van het fonds maakt het aantrekken van sponsors makkelijker. De vrijgekomen subsidiegelden zullen onder meer besteed worden aan het vrouwengezondheidscentrum Aletta, dat veel meer problemen heeft met het werven van gelden, aldus de woordvoerder.

De subsidiestop was al vanaf de oprichting van het fonds bekend, maar komt volgens de stichting toch 'erg abrupt'. In mei deed het fonds een voorstel om de subsidie in drie jaar af te bouwen, zodat in alle rust naar externe financiers gezocht kon worden. Woordvoerder W. van der Woude van het Aids Fonds laat weten dat het fonds niet zonder subsidie kan. “Het betreft niet alleen de directe subsidie maar ook de indirecte subsidies via het Praeventiefonds. In totaal gaan we er 8,6 miljoen op achteruit, en dat is in dit stadium van onderzoek onverantwoord.”