België verlaagt belastingen

BRUSSEL, 4 SEPT. België gaat via een herinvoering van de indexering de inkomstenbelastingen verlagen. Minister van Begrotingszaken Herman Van Rompuy heeft dit vanmorgen bevestigd. De maatregel geldt vanaf het inkomstenjaar 1999. De verlaging komt na het besluit van de Europese Unie in 1998 welke landen mogen meedoen aan de euro, de Europese eenheidsmunt.

Aan de deelname zijn harde voorwaarden verbonden wat betreft het terugdringen van de staatsschulden en het begrotingstekort. De belastingverlaging kost de Belgische schatkist in het eerste jaar 5 miljard frank (275 miljoen gulden) en het jaar daarop het dubbele. De regering-Dehaene besloot in 1992 de indexering van de belastingschalen tijdelijk te stoppen om in verband met de komst van de euro het budget te verbeteren. De belastingverlaging komt vlak voor de parlementsverkiezingen in juni 1999. (ANP)