Zeezeiler Bouscholte krijgt adviezen van de 'godfather'

ROTTERDAM, 3 SEPT. In het gerenoveerde clubhuis van de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas hangen vergeelde foto's uit een rijk verleden. De binnenkomst van de Flyer in de Rotterdamse Veerhaven behoort tot de hoogtepunten in het leven van Conny van Rietschoten, de meest succesvolle schipper in de Nederlandse zeilhistorie.

De tweevoudige winnaar van de Whitbreadrace was gisteren overgevlogen uit zijn tweede vaderland Portugal. Hij liep met gepaste trots langs de modelboten in de vitrines. “Schitterend onderhouden, leuk om terug te zien.”

De 71-jarige Van Rietschoten is de ware zeeheld voor de 34-jarige Hans Bouscholte, die over achttien dagen met de BrunelSunergy van start gaat in de zevende editie van de Whitbreadrace. Toen de grote Van Rietschoten in het voorjaar van 1978 als winnaar de haven van Portsmouth was binnengevaren, sloop de kleine Bouscholte stiekem in de kajuit van de Flyer. Negentien jaar later zitten twee generaties achter dezelfde vergadertafel. Voor Bouscholte is Van Rietschoten een soort godfather. “Niemand ter wereld heeft twee keer de zwaarste race ter wereld gewonnen, behalve de man die nu naast me zit. Hij is hét grote voorbeeld voor elke zeezeiler.”

Bouscholte heeft de ontmoeting met Van Rietschoten zelf gearrangeerd. Hij wilde hem dolgraag in levende lijve ontmoeten. En hij wilde adviezen horen over de aanstaande race. Van Rietschoten had voor deze gelegenheid een paar A4-tjes meegenomen, waarop zijn zelfbedachte regels uit 1978 staan afgedrukt. Keep politics out of the conversation, luidt één van de opvallendste zeilwetten van Van Rietschoten. De zakenman in ruste lachend: “Vergeet niet dat we in de jaren zeventig mensen van verschillende pluimage aan boord hadden. De politiek was in die tijd vijandiger dan tegenwoordig.”

Bouscholte was vooral geïnteresseerd in de psychologische raadgevingen van Van Rietschoten. Hoe voorkom je ruzie aan boord, hoe breng je de rustdagen zo prettig mogelijk door, hoe verwerk je sportieve tegenslagen? Van Rietschoten stond bekend als een beminnelijke vaderfiguur, maar ook als een winnaarstype dat geen tegenspraak duldde. Hij had zijn twee winnende schepen zelf gefinancierd en handelde aan boord zoals hij in het bedrijfsleven had gewerkt. “Ik moest jongens hebben die niet te emotioneel zijn, die plezierig waren in de omgang, die per se wilden winnen.”

Bouscholte werd pas een paar maanden geleden naar voren geschoven als de nieuwe schipper van BrunelSunergy. Hij verving de huidige wachtleider Arend Bergeijk, die in de voorbereiding was tekortgeschoten als leidinggevende figuur. Bouscholte heeft zijn sporen verdiend als wedstrijdzeiler. In de Whitbread is hij een nieuwkomer. De afgelopen maanden heeft hij de boot getest en op bepaalde vlakken veranderd. “We krijgen een nieuwe garderobe”, verklaarde Bouscholte gisteren. “Ik heb gemerkt dat we bij licht weer snelheid tekortkomen. Daarom hebben we een lichtere kiel en een ander soort mast laten monteren. Met zwaar weer geven we weinig of niets toe op de concurrentie.”

De BrunelSunergy ligt momenteel in Engeland, waar de komende weken veel proefvaarten worden gehouden. De bemanning houdt zich aan wal onder meer bezig met aerobics en fitness. Zeezeilen is in de loop der jaren uitgegroeid tot een heuse topsport. Liet Van Rietschoten destijds nog een kacheltje monteren om de natte kleding te laten drogen, op de boot van Bouscholte is elk laagje verf extra ballast en daarom overtollig.

Op de vraag aan Van Rietschoten of zijn bemanning ook aan lichaamsbeweging deed, hoefde de gepensioneerde schipper niet lang na te denken. “Onze gymnastiek tijdens de stop-overs bestond uit één armbeweging: het glas zo snel mogelijk naar de mond brengen.”

    • Jaap Bloembergen