Wall Street maakt grootste winst ooit

NEW YORK, 3 SEPT. Amerika is terug van vakantie en besluit nog meer aandelen te kopen. Dat leidde gisteren tot een explosieve stijging van het Dow Jones industrieel gemiddelde met 257,36 punten. Het was de grootste eendaagse winst in punten ooit.

De stijging van de Dow met meer dan drie procent maakte het verlies van vorige week in één keer goed. Oorzaak van de optimistische stemming op Wall Street waren economische cijfers die een gematigde groei te zien geven en een stijgende dollar. De obligatiemarkt reageerde opgelucht en de koersen stegen daardoor aanzienlijk. Het rendement, dat een tegengestelde beweging maakt, daalde tot 6,56.

De productie-index van industriële bedrijven die wordt samengesteld door de nationale vereniging van inkoopmanagers stond in augustus 56,8, wat lager is dan economen hadden verwacht. In juli bedroeg het cijfer 58,6. Hoe hoger deze index, gebaseerd op de ontwikkeling van inkoop, productie, leveringen en voorraden, hoe sneller de groei.

Beleggers stelden vast dat de economische groei in het huidige kwartaal dus duidelijk is afgenomen in vergelijking met de forse groeicijfers over de eerste zes maanden. Juist vorige week werd bekend dat de groei van het bruto binnenlands produkt, hoger was dan aanvankelijk werd aangenomen en ongeveer 4 procent bedroeg. Afname van de groei neemt alle vrees voor hogere inflatie die eind vorige week was ontstaan weer weg en ook de noodzaak om de rente te verhogen is minder. Die geruststelling vertaalde zich in de vreugdesprong van de Dow gisteren.

Tot vorige week onderging de Dow Jones een correctie die in totaal zo'n acht procent bedroeg sinds de hoogste stand in juli. Daar lijkt nu een eind aan te zijn gekomen. Barton Biggs, analist van Morgan Stanley, liet zich gisteren echter nog steeds somber uit over aandelen. Ralph Acampora van Prudential Securities is juist weer steeds optimistischer aan het worden. “Ik heb medelijden met de bears”, verklaarde hij gisteren. Acampora, die twee jaar geleden als eerste op Wall Street voorspelde dat de Dow door de 7.000 zou gaan, denkt nu dat de aandelenindex doorstoot tot 10.000 omstreeks volgend jaar juni. Gisteren eindigde de Dow Jones Index op 7879,78.

“De huidige correctie was geen echte correctie maar een rotatie”, aldus Acampora. “Het geld dat uit de blue chips verdween, werd belegd in de secundaire fondsen dus verdween niet eens echt uit de markt. Ik zou dit dan ook geen correctie willen noemen. Een echte correctie is een daling van twintig procent.”

Niet bekend

    • Lucas Ligtenberg