Waarschuwing Kaapstad en Stockholm

ROTTERDAM, 3 SEPT. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Kaapstad en Stockholm per brief een waarschuwing gegeven. Beide steden behoren tot de vijf kandidaten voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2004 en zouden hebben gepoogd IOC-leden geschenken aan te bieden in ruil voor hun stem. Woordvoerders van de twee organisatiecomités hebben dat inmiddels ontkend en spreken van “een groot misverstand”. De verkiezing voor '2004' is komende vrijdag in Lausanne.

Het IOC bevestigde dat Kaapstad twintig Afrikaanse afgevaardigden heeft aangeboden hun echtgenoten geheel verzorgd naar Lausanne te vliegen om het congres mee te maken. Stockholm was bereid de huizen van de keuzeheren met Zweeds meubilair uit te rusten. Het Duitse IOC-lid Thomas Bach verklaarde dat in de toekomst dergelijke omkooppraktijken met uitsluiting van deelneming aan de stemming zullen worden bestraft. Over het gerucht dat een van de steden een IOC-lid 20.000 dollar voor zijn of haar stem zou hebben geboden, werden in Lausanne geen mededelingen gedaan.

Afgezien van Kaapstad en Lausanne dingen Athene, Buenos Aires en Rome mee naar de organisatie van de Zomerspelen van 2004.

Het IOC heeft op de eerste dag van haar congres het nationale Olympische Comité van Ecuador tot nader order geschorst. Het besluit is genomen omdat onduidelijk is wie de leiding heeft over de sport in het land. Sporters uit Ecuador mogen wel gewoon aan de Olympische Spelen blijven meedoen.