Tweede man van Colonia Dignidad vrij

SANTIAGO, 3 SEPT. De Chileense autoriteiten hebben gisteren op borgtocht de tweede man van de beruchte Duitse sekte Colonia Dignidad, Hartmut Hopp, vrijgelaten.

De arts Hopp, die drie weken geleden werd gearresteerd, is in staat van beschuldiging gesteld wegens pogingen seksuele mishandeling van kinderen door de leider van Colonia Dignidad, Paul Schäfer, in de doofpot te stoppen en Schäfer te verbergen. Een rechtbank gelastte de vrijlating nadat Hopp een borgtocht van 300.000 peso (725 dollar) had betaald.

De leiding van Colonia Dignidad wordt al jaren beschuldigd van het vasthouden - tegen hun wil - van veel van de driehonderd kinderen die er wonen. Schäfer is beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen in zeven gevallen. Hij is al een jaar voortvluchtig. De Chileense justitie onderzoekt ook beschuldigingen als zou Colonia Dignidad tijdens de vroegere militaire dictatuur als detentie- en martelcentrum zijn gebruikt. Schäfer zou in Colonia Dignidad een waar schrikbewind hebben uitgeoefend en kinderen met elektrische schokken tot gehoorzaamheid hebben gedwongen. (AP)