Spirlea overleeft matchpoint Seles

NEW YORK, 3 SEPT. De vrouw die nooit meer lacht bereikte gisteravond tegen wil en dank een kruispunt in het tweede deel van haar carrière. Wanhopig tracht Monica Seles de trauma's uit een nog zo jong verleden te verwerken, maar op de tennisbaan wordt de voormalige nummer 1 van de wereld steeds nadrukkelijker overvleugeld door een nieuwe generatie hardhitters.

Op Wimbledon sneuvelde Seles in de derde ronde tegen Sandrine Testud, in de kwartfinales van de US Open gaf Irina Spirlea haar missie gestalte met een sensationele zege in drie sets (6-7, 7-6 en 6-3), nadat ze in de tiebreak van de tweede reeks een matchpoint voor de in Servië geboren Amerikaanse wist te overleven.

Niet bekend

Het eerste naspel had Spirlea nog onnodig uit handen gegeven bij een 5-3 voorsprong. De tweede toegift werd pas op 10-8 beslist nadat de nummer 12 van de WTA-ranking met veel bravoure een matchpoint had weggewerkt. De combinatie van slice-backhands met mokerharde passeerslagen werd Seles in het derde bedrijf te veel. Met de mooiste zege voor Spirlea uit haar loopbaan werd tevens een smeekbede van de Roemeense verhoord.

Eindelijk stond zij in de schijnwerpers en niet een kindsterretje als Kournikova. “Die moet eerst maar eens de nummer twee van de wereld zien te worden”, zei Spirlea. In de halve finales zullen alle ogen echter zijn gericht op haar tegenstander Venus Williams. Tijdens haar debuut op de US Open bereikte de 17-jarige Amerikaanse voor het eerst in haar prille carrière de beste vier op een proftoernooi door de Française Testud met 7-6 en 7-5 te verslaan.