Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag.

Aandacht voor de ontwikkelingen rond de toedracht van het fatale ongeluk van prinses Diana. Verder een reportage over het zionisme sinds Theodor Herzi in Bassel honderd jaar geleden het eerste congres van de zionistenbeweging belegde. En een voorproefje van de vioolconcerten van Paganini die dit weekeinde gegeven worden in Maastricht. Ned.2, 17.29-18.59u.

Netwerk. Prinses Diana wilde haar zonen William en Harry een normaal leven geven en vond contact met het volk belangrijk. Hun vader prins Charles staat een opvoeding in de oude traditie van de Windsors voor. Verder aandacht voor het debat in de Tweede Kamer over het experiment met gratis heroïne verstrekken aan langdurig verslaafden. Ned.1, 20.26-21.00u.

Nova. Vrienden van het tandartsenechtpaar uit Hoofddorp dat in juni werd veroordeeld wegens moord op hun kinderen, en deskundigen pleiten ervoor dat zij eerst TBS krijgen voor zij hun gevangenstraf uitzitten. Verder aandacht voor hoofdredacteur Joop van Tijn van Vrij Nederland, die dinsdag overleed. Ned.3, 22.35-23.06u.

DOCUMENTAIRES

Wat is nou... Begin van een serie, waarin Frans Bromet en Peter van Ingen naar de betekenis van een begrip zoeken. Deze keer leveren de geïnterviewden een scala van betekenissen van het begrip 'jood'. Ned.3, 19.51-20.16u.

Tomorrow's World. Peter Snow rapporteert over een poging de geluidsbarrière te doorbreken met een auto. Verder: aandacht voor een nieuw vaccin tegen diabetes. BBC1, 20.30-21.00u.

Yoy: Eindeloos debuut. Portret van drie jonge mensen die debuteerden in de musical Eindeloos!. Ze zitten nu zonder werk omdat de musical sneuvelde door te weinig theaterboekingen. Ned.1, 22.02-22.33u.

VPRO-Laat. Reportage over hoe België is omgesprongen met haar kolonie Congo en de huidige situatie in het voormalige Zaïre. Ned.3, 23.24-0.16u.

FILM

Madhouse (Tom Ropelewski, 1989, VS). Slordige, zichzelf overschreeuwende 'sitcom' die pijnlijk genoeg veel langer duurt dan 25 minuten. Jong Californisch echtpaar kampt met invasie van onwellevende gasten. Met Kirstie Alley, John Larroquette. RTL5, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

.Widow's Peak (John Irvin, 1994, Ierland). Aangenaam, satirisch en liefdevol portret van een door vrouwen gedomineerd Iers dorpje in de jaren twintig concentreert zich op de rivaliteit tussen oude vrijster Mia Farrow en een geheimzinnige oorlogsweduwe met een Amerikaans accent (Natasha Richardson). Ook met Joan Plowright. BRTN2, 20.30-22.10u.

Streets of Fire (Walter Hill, 1984, VS). Door videoclip- en stripcultuur beïnvloede, licht futuristische grotestadswestern waarin rivaliserende bendes onder keiharde rockmuziek strijden om een ontvoerde popzangeres. Met Michael Paré, Diane Lane, Willem Dafoe, Rick Moranis. TV10, 21.30-23.05u.

Zoë (Nicole van Kilsdonk, 1995, Nederland). Met eindexamenleerlingen van de Maastrichtse Toneelacademie gemaakte probleemfilm over de zoektocht van een meisje naar haar biologische vader. Ned.1, 23.31-00.02u.

.Soapdish (Michael Hoffman, 1991, VS). Smakelijke, venijnig geschreven satirische komedie speelt achter de schermen van een dagelijkse soap opera. Ambitieuze Cathy Moriarty probeert soap-ster Sally Field van de troon te stoten. Kevin Kline, Robert Downey jr., Whoopi Goldberg en Carrie Fisher completeren aantrekkelijke cast. BBC1, 0.05-1.40u.

It's a Great Feeling (David Butler, 1949, VS). Curieuze persiflage op Hollywood, met naast Doris Day, Jack Carson en Dennis Morgan gastrollen van o.m. Gary Cooper, Joan Crawford, Errol Flynn, Danny Kaye, Edward G. Robinson, Eleanor Parker en Ronald Reagan. Duitsl.1, 0.45-2.10u., nagesynchroniseerd.

11 Harrowhouse (Aram Avakian, 1974, Engeland). Sterk bezette misdaadkomedie. Amerikaanse buitenstaander Charles Grodin raakt in Engeland betrokken bij grootschalige diamantenroof. Ook met Candice Bergen, John Gielgud, Trevor Howard, James Mason, Peter Vaughan. Duitsl.2, 1.15-2.45u., nagesynchroniseerd.

Rude Awakening (Aaron Russo & David Greenwalt, 1989, VS). Eendimensionele komedie waarin langharige hippies Cheech Marin en Eric Roberts na twintig jaar afwezigheid worden geconfronteerd met het moderne New York van yuppies, zure regen en ingekleurde zwart-wit-films. BBC1, 1.40-3.15u.

The Pearl of Death (Roy William Neill, 1944, VS). Aflevering uit reeks 'moderne' Holmesfilms, met Basil Rathbone als Holmes en Nigel Bruce als Dr. Watson, behelst een in een borstbeeld van Napoleon verborgen parel. Morgen, BBC2, 11.30-12.40u., zwart-wit.

AMUSEMENT

The Long Johns. Serie satirische programma's waarin de Engelse acteurs John Bird en John Fortune verschillende rollen spelen en elkaar om beurten interviewen. In de eerste aflevering behandelen ze de privatisering van de post. Ned.3, 20.16-20.32u.

MUZIEK

BBC Proms 97. Het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Riccardo Chailly speelt Drie preludes van Tristan Keuris, een fragment uit de opera Salomé van Richard Strauss en het pianoconcert nr. 2 van Rachmaninov met als solist Arkady Volodos. BBC2, 20.30-22.40u.

KUNST

Close-up: Corneille, een portret. Naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag. Corneille loopt met Hugo Claus door Parijs; ze kijken terug op de stad waar ze elkaar vijftig jaar geleden hebben ontmoet. Ned.1, 22.33-23.31u.