Seksueel misbruik in instellingen

UTRECHT, 3 SEPT.Seksueel misbruik binnen de psychiatrische instellingen is 'schering en inslag'. Vrouwelijke patiënten voelen zich in het ziekenhuis onveilig, seksueel geïntimideerd of anderszins lastig gevallen door hun mannelijke medepatiënten. Dit concludeert I. Peeters, beleidsmedewerker van de Stichting landelijke patiënten- en bewonersraden (LPR), op basis van uitingen van cliënten uit de geestelijke gezondheidszorg.

Volgens Peeters beginnen vrouwen in ieder gesprek al snel te praten over hun problemen met mannelijke bewoners op de afdeling of in een andere beschermde woonomgeving. “Als er één situatie onveilig is voor vrouwen, dan is het opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Je wordt goed tegen jezelf beschermd maar niet tegen de intimidatie van medepatiënten”, aldus Peeters. De leiding van het psychiatrisch centrum Vogelenzang in Bennebroek heeft de afgelopen tijd aangifte bij de politie gedaan van drie vermeende verkrachtingen en een aanranding binnen de muren van het ziekenhuis. Het personeel betrapte mannelijke patiënten die vrouwelijk patiënten lastigvielen. De directie spreekt van een 'groot rotprobleem'. Directeur W. van Ewijk: “Er lopen hier mannen rond die seksueel erg actief zijn en niet van vrouwen kunnen afblijven. Die kun je moeilijk opsluiten.”

In Vogelenzang verblijven zo'n vijfhonderd patiënten van wie een groot deel er eigenlijk permanent woont. “Seksualiteit kun je niet verbieden. Dat is ook niet het probleem. Het betreft hier mensen met een psychische stoornis en dat het een keer uit de hand loopt, kunnen wij nauwelijks voorkomen. Wij proberen een veilig klimaat te scheppen en houden de bewoners goed in de gaten.”

De directeur van Vogelenzang ziet niets in ongemengde afdelingen. Van Ewijk: “De samenleving weet niet wat een psychiatrisch ziekenhuis is. Alle afdelingen zijn gewoon open en veel mensen bewegen zich vrij op het terrein. We kunnen de inrichting toch niet gaan dichtspijkeren?”

In Vogelenzang werd een vrouw verkracht door een man die voor eenzelfde delict door de rechtbank was veroordeeld tot opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Tegen de man was tbs geëist, maar de rechtbank achtte de kans op herhaling niet groot en oordeelde dat opname met een machtiging voldoende was. Volgens de directeur zijn er niet genoeg opvangplaatsen voor dit soort veroordeelden. Van Ewijk: “Een andere mogelijkheid is de isoleercel maar dat is hetzelfde als een gevangenis en dat zijn wij niet.”