Rudolf Bing op hoge leeftijd overleden

NEW YORK, 3 SEPT. Sir Rudolf Bing, 22 jaar lang intendant van de Metropolitan Opera van New York, is dinsdag op 95-jarige leeftijd overleden. Hij leed al enige jaren aan de ziekte van Alzheimer. Bing, die zijn autobiografie schreef onder de titel 5000 Nights at the Opera, was fameus als 'temmer van prima donna's'.

Maria Callas, die hij in 1955 haar New-Yorkse debuut in Norma had laten maken, werd in 1958 door hem ontslagen, na een verschil van mening over de volgorde waarin zij rollen zou zingen.

Rudolf Bing, die in 1902 in Wenen werd geboren, begon zijn loopbaan in de muziek met het organiseren van concerten. Eind jaren twintig werd hij assistent van Carl Ebert bij de Darmstadt Opera in Berlijn. Na de machtsovername van de nazi's emigreerde hij in 1934 naar Groot-Brittannië, waar hij later intendant werd van de Glyndebourne Opera. Na de Tweede Wereldoorlog was hij in 1947 mede-oprichter van het Edinburgh Festival, waarvan hij artistiek leider werd.

In 1950 werd Bing benoemd tot algemeen directeur van de Metropolitan Opera in New York. Onder zijn leiding verhuisde het theater in 1966 van Broadway naar het Lincoln Centre en groeide de Met uit tot een van de meest succesvolle operahuizen ter wereld. Het operaseizoen werd verlengd van 18 tot 31 weken en de zaalbezetting steeg tot een record van boven de 90 procent. Niettemin kreeg Bing vaak kritiek op zijn artistieke beleid. Vooral zijn behoudende repertoirekeuze moest het ontgelden. “Om succesvolle opera in New York te maken”, zei hij, “kom je eerst met Carmen, La bohème en La traviata, en daarna met La traviata, La bohème en Carmen.” (AP)