POTPASTEY

Je zou eten kunnen zien als een kille noodzaak om in leven te blijven, maar dat is in het rijke Westen voor de meeste mensen geen besogne meer. Je zou het ook kunnen beschouwen als overgave aan genot, maar puriteins als we zijn denken we niet graag aan onszelf als zijnde in een permanente staat van genotzucht.

Dus is het verheffender eten te zien als een culturele activiteit. Daarmee wordt het smikkelen en smullen vanzelf onderwerp van cultuurgeschiedenis. De belangstelling voor de geschiedenis van het eten is opmerkelijk. Het weekblad De Groene wijdde onlangs een heel nummer aan eten. Daarin stond een interview met de onbetwiste coryfee op dit gebied, de Utrechtse emeritus hoogleraar Marietje de Winter. Eerder wees ik op deze plek al op de tentoonstelling 'Vier eeuwen eten' van de Atlas Van Stolk. Ter verhoging van de feestvreugde biedt het Historisch Museum in Rotterdam in het Schielandshuis nu een arrangement dat behalve een bezoek aan de bewuste tentoonstelling ook koffie met mangeltaart (amandeltaart), een educatieve lezing en een lunch met potpastey (een soort stoofschotel van kalfsvlees) omvat. Wie een lezing wil aanhoren kan in de maand september elke vrijdag bij het Schielandshuis terecht (Korte Hoogstraat 31) aanvang 11.30 uur. Op 5 september gaat het over kookboeken, van Romeinen tot Renaissance. In de weken daarna wordt achtereenvolgens aandacht besteed aan de ontwikkeling van de smaak (vooral over kruiden en specerijen), de afbeelding van eten op prenten en schilderijen, en de historische ontwikkeling van de tafelzeden. De eerste en de vierde lezing worden gegeven door Lizet Kruyff, de tweede en de derde door Judith Schuyf. Gezamenlijk zijn zij de auteurs van het boek 'Twintig eeuwen koken en eten'. Belangstellenden dienen telefonisch te reserveren: 010-2176738. De kosten per arrangement zijn 22,50 gulden, inclusief toegang tot het Schielandshuis en De Dubbelde Palmboom (Voorhaven 12, Rotterdam Delfshaven).

Als eerbetoon aan de Cultuur volgt hier een recept uit de achttiende eeuw voor potpastey. Hoeveelheden kunt u uiteraard wijzigen.

Bereiden: Laat de kalfslappen, in zoveel water dat ze net onderstaan, zachtjes een uur stoven. Hak het vlees in stukjes. Doe het vlees met het kookvocht in een ovenschotel. Doe er de krenten, kruidnagelen, nootmuskaat, gemberwortel en het kaneelstokje bij, alsook de rijnwijn en wat stukjes gedroogde sinaasappelschil die eerst in bier opgekookt zijn. Doe er ook een hand pijnboompitten bij, een flink stuk boter, een half pond pruimedanten en een schepje suiker.

Leg een stukje folie op de schotel, maar dek niet geheel af. Zet de schaal minstens drie kwartier in een voorverwarmde oven (175 graden Celsius). Tot zover het recept. Nodig voor ongeveer 8 personen:

1 kilo kalfslappen

1 pond krenten

drie kruidnagelen

een theelepel nootmuskaat

een stukje gember van 2 centimeter gesnipperd

1 kaneelstokje

1 glas rijnwijn

wat stukjes sinaasappelschil

scheutje bier

handje pijnboompitten

boter

een half pond pruimedanten

    • Annelèeene van Eijndhoven