Kroatië arresteert nog drie verdachten

ZAGREB, 3 SEPT. De Kroatische politie heeft gisteren drie voormalige politiemannen gearresteerd wegens oorlogsmisdaden, gepleegd tijdens de oorlog in Kroatië in de tweede helft van 1991. Ze werden maandag genoemd in een vraaggesprek waarin hun toenmalige collega Miro BajramoviEÉc toegaf persoonlijk 72 mensen te hebben vermoord.

BajramoviEÉc zei in het vraaggesprek met het blad Feral Tribune dat de paramilitaire politiemacht waarvan hij ondercommandant was, in de regio GospiEÉc en Pakrac meer dan vierhonderd mensen - meest Serviërs - heeft vermoord, veelal na hen te hebben gefolterd. Hij werd maandag direct gearresteerd. Het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken meldde gisteren dat drie vroegere collega's van BajramoviEÉc zijn ingerekend. De drie, Munir ljiEÉc, Igor Mikula en Neboj Hodak, waren door BajramoviEÉc genoemd als mededaders van de massamoord.

Volgens de Kroatische televisie is de openbare aanklager in het district Zagreb naar aanleiding van de onthullingen van BajramoviEÉc een nieuw onderzoek begonnen naar de omstandigheden waaronder de moorden in Pakrac en GospiEÉc zijn gepleegd. In 1992 werd BajramoviEÉc gearresteerd. Hij kwam echter al na drie maanden vrij zonder dat er een aanklacht tegen hem werd ingediend, hoewel in de Kroatische media inmiddels veel bijzonderheden over de moord op de Kroatische Serviërs in Pakrac en GospiEÉc waren gemeld. In de bekendmaking waarin gisteren het ministerie van Binnenlandse Zaken de arrestatie van BajramoviEÉc' drie ex-collega's werd gemeld, stond dat het vraaggesprek in Feral Tribune “nieuwe feiten over de al bekende criminele acties van de genoemde individuen, maar ook feiten over tot nu toe onbekende misdaden” had opgeleverd.

Journalisten van Feral Tribune - een algemeen gerespecteerd weekblad - hebben gisteren gemeld sinds maandag, toen het vraaggesprek verscheen, telefonisch te zijn bedreigd. (Reuter)