Kogelvrije vesten voor senatoren

BOGOTÀ, 3 SEPT. Alle 102 leden van de Colombiaanse Senaat gaan voortaan in het openbaar een kogelvrij vest dragen. De Senaat besloot daar gisteren toe. De voorzitter heeft de kogelvrije vesten al besteld.

De maatregel is genomen met het oog op het politieke geweld in Colombia, waar dit jaar al tachtig politici - parlementariërs, leden van regionale en gemeenteraden, burgemeesters en kandidaten bij verkiezingen - zijn vermoord; honderdvijftig anderen zijn dit jaar ontvoerd. Na de beslissing van de Senaat liet de maatschappij waarbij de senatoren zijn verzekerd weten dat voor senatoren die worden gedood of gewond terwijl ze geen kogelvrij vest dragen, niets zal worden uitgekeerd.

Niet alle senatoren staan achter het besluit. Fabio Cossio, leider van de oppositionele Conservatieve Partij, hekelde het besluit als “belachelijk” en Luis Guillermo Giraldo, lid van president Sampers Liberale Partij maar een helftig criticus van de president, vergeleek de maatregel met “het toedienen van een aspirientje tegen kanker”.

De laatste moord op een Colombiaanse politicus had gisteren plaats. Het slachtoffer was kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in de stad Caicedonia. In zeker 25 gemeenten zijn de verkiezingen afgelast, nadat guerrillastrijders alle kandidaten hadden gedwongen zich uit de race terug te trekken. In de noordwestelijke provincie Antioquia benoemde de gouverneur gisteren in vier steden legerofficieren tot burgemeester, nadat de zittende burgemeesters door guerrillastrijders waren ontvoerd. (Reuter)