Koersexplosie beurs mondt uit in verlies

AMSTERDAM, 3 SEPT. Nadat de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend met spectaculair hogere koersen opende, in reactie op een recordstijging op Wall Street, vielen de waarden van de aandelen in de loop van de ochtend snel terug. Winstnemingen zetten de beurs op verlies.

AMSTERDAM

In de eerste handelsminuten schoot de AEX-beursindex naar 953,91 punten, een winst van 28,70 punten. Om half een noteerde de beursbarometer een verlies van 3,02 punten op 922,19, een verlies van 0,33 procent. De koersexplosie werd vanochtend vroeg aangewakkerd door een hogere dollar, in navolging van het record op Wall Street. De opmars werd echter gestuit door de publicatie van cijfers over de industriële productie in Duitsland. In Frankfurt raakte de DAX-index daardoor net als Amsterdam licht in de min. Op het Damrak noteerde de dollar rond het middaguur 2,0590 gulden. Eerder op de ochtend steeg de koers nog tot boven de 2,07 gulden. Rond het middaguur stond de dollar op 2,0529 gulden.

“Elke cent verandering in de dollarkoers is ongeveer 10 punten op de index”, schat een handelaar voor de vuist weg. Hij vindt het niet zo gek dat veel beleggers vanochtend besloten hun winst te nemen. “Die stijging van 9 procent in de afgelopen dagen had plaats bij magere omzetten. Het is een hoop gebakken lucht, dus niet zo gek dat mensen besluiten te cashen”, oppert hij.

De obligatiemarkt stond ongeveer een stuiver op verlies, terwijl de daverende opening van andere beurzen in Europa net als in Amsterdam grotendeels verdween.

Het gros van de hoofdfondsen bleef vanochtend op het Damrak op winst staan. Ahold voerde de lijst vanochtend lang aan, maar had net als de meeste andere tegen de middag waarde ingeleverd. De koers stond toen op 57,50 gulden. Ook Randstad profiteerde en steeg 2,30 gulden op 83,40 gulden. Het automatiseringsfonds Baan lag goed in de markt, waardoor de koers van het aandeel 3,70 steeg naar 136,10 gulden. Philips werd 3,70 meer waard op 158,30 gulden. Bij de uitgevers deden VNU en Elsevier het slecht, met koersverliezen van respectievelijk 0,70 op 45 gulden en 0,30 op 32,90 gulden. Wolters Kluwer daarentegen steeg 5,50 op 255,50 gulden.

Gist-Brocades blijft het slecht doen. Bij het fonds, dat maandag tegenvallende halfjaarcijfers bekendmaakte, ging 1,20 gulden van de koers af op 56,30 gulden.

Op de lokale markt kreeg Grolsch het zwaar te verduren na de bekendmaking dat zijn halfjaarwinst met 15 procent is gedaald tot 17,8 miljoen gulden. De brouwer werd 2 gulden ofwel 3 procent minder waard op 63 gulden. De cijfers die HBG gisteren bekendmaakte, waarop Wesselius een verkoopadvies voor het fonds gaf, zorgden ervoor dat de aannemer vanochtend 1,50 goedkoper werd op 42,50 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft zich gisteren spectaculair hersteld van de malaise van vorige week. Het Dow Jones-gemiddelde schoot omhoog met 257,36 punten (bijna 3,4 procent) tot 7879,78. Het was in punten de grootste winst die ooit op een dag werd geboekt.

Met de scherpe stijging werd het verlies van 265 punten over de afgelopen week vrijwel volledig goedgemaakt. De Dow Jones-index schoot omhoog na de publicatie van de maandelijkse indexcijfers van de Amerikaanse inkoopmanagers. Die gaven aan dat ook in augustus sprake was van aanhoudende economische groei zonder inflatiegevaar. Dat temperde de vrees voor rentestijging, waardoor de obligatiekoersen flink omhoog gingen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio spiegelde zich aan de euforie op Wall Street. De Nikkei-index steeg 502,65 punten of 2,76 procent tot 18.735,17. De omzet was met 450 miljoen aandelen behoorlijk.