Israel wil Egyptische gevangenen ruilen voor 'spion' Azzam

TEL AVIV, 3 SEPT. Israel heeft Egypte een uitwisseling van gevangenen voorgesteld om de wegens spionage veroordeelde Azzam Azzam terug te krijgen. Volgens de Jerusalem Post van vandaag heeft premier Netanyahu deze proefballon gisteren opgelaten tijdens een onderhoud met Mohammed Bassiouni, de Egyptische ambassadeur in Israel.

Azzam Azzam, een Israelische druus die voor een Israelisch-Egyptische textielfabriek bij Kairo werkte, werd zondag wegens spionage voor Israel door een Egyptische rechtbank tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Volgens de krant Ma'ariv van vandaag houdt Israel 45 Egyptenaren vast. Deze krant geeft niet aan om welke redenen dezen in Israelische gevangenissen zitten.

Netanyahu heeft gisteren de Egyptische rechtspraak fel aangevallen. Volgens hem is Azzam Azzam volkomen onschuldig en op valse gronden veroordeeld. “Hij heeft nooit voor welke Israelische inlichtingendienst dan ook gewerkt”, zei hij. President Ezer Weizman heeft gisteren de Egyptische president Mubarak telefonisch verzocht om de veroordeelde Israeliër vrij te laten. De Egyptische president beloofde Weizman hem op de hoogte te houden voordat hij de uitspraak van het speciale Egyptische veiligheidshof bekrachtigt. De Knesset, het Israelische parlement, zal binnenkort zijn zomerreces onderbreken voor een speciale zitting over de affaire Azzam Azzam.

Het parlementslid Saleh Tarif (een druus uit de Arbeidspartij) suggereerde deze week dat Azzam Azzam de prijs betaalt omdat Israel enkele jaren geleden een afspraak over het vrijlaten van Egyptische gevangenen tegen een Israeliër niet zou zijn nagekomen.