Interventie op rebellerend Comoreneiland

NAIROBI, 3 SEPT. Comorese militairen zijn vanochtend geland op het opstandige eiland Anjouan, dat zich begin vorige maand afscheidde van het archipelstaatje voor de kust van Oost-Afrika.

Volgens de federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan in de Keniase hoofdstad Nairobi zijn schoten gehoord. De hulporganisatie had per radio contact gehad met de Liga van de Rode Halve Maan in Moroni, die weer per radio was ingelicht door haar vertegenwoordiging op Anjouan. Het was vanochtend onmogelijk te telefoneren met Anjouan, waarmee alle verbindingen sinds maandagavond zijn verbroken.

De regering van de Comoren heeft bevestigd dat haar troepen op Anjouan zijn geland “om de republikeinse normaliteit te herstellen”. Volgens een woordvoerder van president Mohamed Taki Abdoulkarim hadden de separatisten “regeringsactiviteit onderbroken en de vrijheden van de mensen geconfisqueerd, die zich niet meer aan hun dagelijkse bezigheden konden overgeven”. De woordvoerder ontkende echter dat er is geschoten.

De Comorese presidentiële woordvoerder zei dat er “geen risico” bestond van botsingen tussen de vandaag gelande soldaten en de circa 200 militairen die op Anjouan zijn gelegerd. Maar separatistische leiders op Anjouan verklaarden begin deze week dat zij de steun hadden van gendarmes.

De Comorese militairen, die gisteren 300 man sterk vanuit Moroni aan boord van twee gevorderde koopvaardijschepen op weg gingen, landden in de buurt van Anjouans 'hoofdstad' Mutsamudu, aldus het Rode Kruis. Diplomaten in Moroni meldden dat de militairen zich concentreerden op de internationale haven van Mutsamudu, op het zeven kilometer oostwaarts gelegen vliegveld en op de stad Domoni.

De afscheidingsbeweging op Anjouan wilde zich weer aansluiten bij het voormalige moederland Frankrijk, een streven waarin zij bijval kreeg van het buureiland Moheli. De in totaal vier Comoren kwamen begin deze eeuw samen onder Frans bestuur. Drie werden in 1975 onafhankelijk van Frankrijk; het vierde, Mayotte, bleef overzees gebiedsdeel. (AFP, Reuter)