Fotografen vrij na opening onderzoek

PARIJS, 3 SEPT. De zes fotografen en een motorrijder in dienst van een persbureau, die door de Franse justitie werden vastgehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de dood van prinses Diana, zijn allen gisteren vrijgelaten. Justitie onderzoekt of hen 'dood en verwondingen door schuld' kan worden verweten, of het niet verlenen van hulp bij personen in nood.

De journalisten werden gisteren een voor een geboeid voor rechter Hervé Stephan geleid. Twee van hen, Nikola Arsov (van persbureau Sipa) en Laslo Veres (freelance), zijn zonder voorwaarden vrijgelaten. De bewegingsvrijheid van drie anderen is ingeperkt: Jacques Langevin (Sygma), Serge Arnal (Stills) en Stéphane Darmon (motorrijder van Gamma). Zij staan onder justitiële controle, waardoor ze het land niet mogen verlaten. De twee anderen, die bovendien 100.000 franc (33 duizend gulden) borgtocht moesten betalen, zijn Christian Martinez (paparazzi-fotopersbureau Angeli) en Romuald Rat (Gamma) moesten hun rijbewijs en perskaart inleveren, waardoor ze niet kunnen werken.

Het openen van een justitieel onderzoek hoeft in Franse wetgeving niet te leiden tot vervolging. Het is een soort tussenstadium dat volgt op een kort gerechtelijk vooronderzoek.

Het niet helpen van mensen in nood is in Frankrijk een ernstig vergrijp. Maar volgens juristen is de wettelijk omschrijving “extreem vaag, ook al is het principe helder”. De wet wordt door officieren van justitie vaak gebruikt tegen verdachten die immoreel maar niet echt crimineel hebben gehandeld.

De advocaten van de fotografen hebben verontwaardigd gereageerd op de beschuldigingen. “De fotografen worden nu tot zondebokken gemaakt”, aldus William Bourbon, advocaat van Nikola Arsov. “Dit is theaterjustitie, bedoeld om te beantwoorden aan de verwachtingen van het publiek. Er is geen sprake van een misdaad.”

De directeur van Sygma zei gisteren dat zijn fotograaf, Jacques Langevin, niet tot de achtervolgers behoorde. Hij kwam toevallig langs in zijn auto en heeft foto's gemaakt. Langevin is geen paparazzo. Hij werkte in de jaren tachtig onder meer voor Associated Press en was in 1989 aanwezig bij het studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

De advocaat van Romuald Rat ontkent dat zijn cliënt reddingswerkers zou hebben gehinderd. Volgens hem heeft Rat de deur van de auto geopend om de pols van Diana te voelen en niet om foto's te maken. “Hij wilde weten of ze nog leefde”, aldus de advocaat. Rat zou volgens de advocaat pas foto's zijn gaan maken toen de reddingswerkers er waren.

Een fotograaf, die tot de achtervolgers behoorde maar uit handen van de politie bleef, verklaarde tegenover de Duitse commerciële tv-zender Pro Sieben dat de Mercedes S-280 waarin prinses Diana, haar vriend Dodi Al-Fayad, een veiligheidsman en een chauffeur met hoge snelheid de tunnel inreden, hen al lang had afgeschud. “We zaten zeker 200 meter achter hen en waren al lang van plan de jacht op te geven”. De fotograaf herhaalde eerdere berichten dat de chauffeur bij het Ritz zou hebben gezegd “Jullie krijgen me toch niet te pakken”. Motorcoureur Max Biaggi verklaarde in de Italiaanse krant Il Messaggero dat het onmogelijk is bij hoge snelheid op een motor de zigzaggende bewegingen te maken die een van de getuigen meent te hebben gezien.

De familie van de chauffeur, Henry Paul, heeft aangedrongen op een nieuwe bloedproef, omdat hij volgens hen niet gedronken zou hebben. Maar een tweede onderzoek van de politie heeft juist uitgewezen dat hij 1.87 en niet 1.75 promille alcohol in zijn bloed had. Ook zijn er nog steeds geruchten dat de man voorafgaand aan de autorit niet werkte, maar door het Ritz, dat in bezit is van Dodi's vader Mohamed Al-Fayed, is opgetrommeld om de auto te besturen. Een anonieme chauffeur van het Ritz heeft gezegd dat de chauffeur niet de juiste papieren had om als chauffeur op te treden. (AP, AFP, Reuter)