Exclusieve Björk zong weinig maar danste veel in Roxy

Concert: Björk. Gehoord: 3/9 Roxy, Amsterdam.

Er bij zijn was al de helft van de pret. Een popster als de IJslandse zangeres Björk is immers niet vaak te zien in een intieme club als de Amsterdamse Roxy. Aan het optreden van Bjork was weinig ruchtbaarheid gegeven, slechts voor een handvol journalisten werd ruimte gemaakt op de gastenlijst, wat de exclusiviteit nog verhoogde.

Buiten stond een flinke rij fans te wachten achter de dranghekken. Vanochtend even na enen was het zover: de eigenzinnige zangeres betrad het podium, gekleed in een merkwaardige combinatie van een rode glitterjurk en een spijkerbroek. Begeleid door een toetsenist die veelal voorgeprogrammeerde electronische ritmes startte, zette ze 'Hunter' in, het eerste liedje van haar nieuwe, binnenkort te verschijnen cd Homogenic. Zoals de titel al aangeeft, is het album met opzet een stuk eenvormiger dan de vorige twee, Debut en Post, die zowel rustige songs als uitbundige dance-nummers en zelfs een big band-liedje met spetterende blazers bevatten. Homogenic is een ingetogen album, al gaf het optreden in de Roxy, door het snoeiharde volume, niet die indruk.

Zo waren de hevig vervormde electronische geluiden in de nummers 'All Neon Like' en '5 Years' een stuk overheersender dan ze op de plaat zijn. Beide zijn emotionele liedjes, het eerste vol mededogen, het tweede kwaad. Haar sterke, wendbare stem was imponerend, vooral in de aangrijpende, mooi zuiver gezongen uithalen.

Björk danste aanstekelijk, een pas-op-de-plaats-dans die beurtelings aan flamenco, traditionele Oosterse dansen en robotbewegingen deed denken. Alhoewel ze tegenwoordig minder kinderlijk overkomt dan een paar jaar geleden, was haar enthousiaste huppelen nog altijd ontwapenend. Ze bleek echter niet enthousiast genoeg om meer te doen dan een kort voorproefje van de cd: na nog één nummer, 'Alarm Call', was het afgelopen - het optreden duurde nog geen half uur.

Het duurde niet lang voor Björk weer tevoorschijn kwam, niet om te zingen maar om te dansen op haar favoriete clubmuziek, drum 'n' bass en Aziatische dance, hippe stromingen die de nacht domineerden. Zo hadden de ietwat teleurgestelde bezoekers toch een bijzondere avond: de mogelijkheid naast Björk te staan dansen, en een praatje met haar te maken, doet zich immers niet elke dag voor.

    • Sietse Meijer