Egypte, Syrië boos over vlootoefening

WASHINGTON, 3 SEPT. Egypte en Syrië hebben gisteren scherp gereageerd op de aankondiging van gezamenlijke oefeningen van de Turkse, Israelische en Amerikaanse marine, die tussen 15 en 25 november in de Middellandse Zee zullen worden gehouden.

Egypte sprak van een “negatieve boodschap”; president Mubarak zal de kwestie aan de orde stellen tijdens het komende bezoek van zijn Turkse ambtgenoot, Süleyman Demirel. Syrië toonde zich “verbijsterd” over de aankondiging, “op een moment waarop de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zich opmaakt om de regio te bezoeken om de vredesbesprekingen te redden”.

Albright wordt over een week in het Midden-Oosten verwacht voor haar eerste bezoek aan dit gebied sinds haar benoeming. Daarbij zal zij behalve aan Israel met name ook een bezoek aan Syrië brengen, in een poging het volledig vastgelopen vredesproces, zowel tussen Israel en de Palestijnen als tussen Israel en Syrië, weer op gang te brengen.

Volgens een Syrische regeringswoordvoerder vormt de aankondiging van de manoeuvres “een wanhopige poging Syrië ertoe te bewegen zijn principiële standpunt te wijzigen”. “Maar iedereen moet begrijpen dat Syrië geen verandering zal brengen in zijn standpunt in de vredesbesprekingen met Israel, dat vast is.”

De woordvoerder voegde eraan toe dat Arabische ministers van Buitenlandse Zaken de Turks-Israelische militaire samenwerking zullen bespreken op een bijeenkomst in Kairo die 20 september begint. Syrië, dat toch al een moeizame relatie met Turkije onderhoudt en onder andere problemen met het buurland heeft over het water van de river de Eufraat en de Koerdische kwestie, beziet de groeiende militaire samenwerking tussen Israel en Turkije met grote bezorgdheid.

Een woordvoerder van de Israelische ambassade in Ankara zei gisteren echter dat “deze samenwerking tussen Israel en Turkije is als elke andere samenwerking tussen twee bevriende landen en niet tegen enig derde land is gericht”. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismael Cem, onderstreepte gisteren het “vreedzame” karakter van de oefeningen. (Reuter, AFP, AP)