Domweg gelukkig in de zon

Le bonheur est dans le pré. Regie: Etienne Chatiliez. Met: Michel Serrault, Eddy Mitchell, Sabine Azéma, Carmen Maura. In: Alfa 2 en The Movies, Amsterdam; Lumière 4, Rotterdam; Metropole, Den Haag.

Een fabrikant die in de regenachtige Jura wc-potten produceert, speelt de hoofdrol in de Franse film Le Bonheur est dans le pré en het spreekt in deze film van Etienne Chatiliez vanzelf dat iemand met zo'n beroep niet gelukkig kan worden; je bent veel beter af als leverancier van eendenlever in de zonnige Gers. Dan heb je ook een ruimhartige rondborstige vrouw met twee vooruitstrevende dochters in plaats van een zuinig mondje in een mantelpak dat zich alleen maar zorgen maakt over de bruiloft van de door haar gebaarde kopie.

Om van het een het ander te worden, bedient Francis zich van een truc. Op de televisie ziet hij een Franse versie van het programma Spoorloos, waarin een man gezocht wordt die zo sprekend op hem lijkt dat niemand gelooft dat hij het niet is. Om van het gezeur af te zijn, besluit Francis aan de leugen mee te doen. En dan is het geluk plotseling overal. Hij reist af naar het zonnige zuiden en vind een warm onthaal bij zijn nieuwe vrouw, dochters en alle andere bewoners van de idyllische streek.

De plot van Le Bonheur est dans le pré, de derde film van Etienne Chatiliez, is amusant, de toon melig. Satire verzandt keer op keer in zelfgenoegzaamheid.

De acteurs, onder wie veteraan Michel Serrault als Francis, en de Spaanse Carmen Maura als de plattelandsgodin, vermaken zich wel met deze dikke pret. Eddy Mitchell steelt als Francis' vulgaire vriend Gérard zelfs de show. Hij maakt het zuinige mondje (Sabine Azéma) gelukkig en lost ook alle andere problemen voortvarend op, tot er geen meer over is en alle volwassenen en kinderen zich kunnen overgeven aan het enige wat er werkelijk toe doet. Aan tafel!

    • Bianca Stigter