Den Haag nog niet uitgenodigd

DEN HAAG, 3 SEPT. De vraag wie Nederland zaterdag zal vertegenwoordigen bij de begrafenis van prinses Diana was tegen het middaguur nog niet beantwoord. Den Haag wacht nog op een officiële uitnodiging van de Britse regering. Het is, aldus een zegsman van RVD, “theoretisch zelfs denkbaar dat er uit Nederland niemand officieel zal worden uitgenodigd”.

Totnutoe is uit Londen alleen een nota binnengekomen van de vice-marshall of the diplomatic corps, een functionaris van het Britse hof. Daarin heet het dat Diana geen staatsbegrafenis krijgt en dat in het uitnodigingenbeleid rekening zal worden gehouden met de eigen relaties die de prinses van Wales onderhield met instituties, personen en groepen binnen het Koninkrijk, bijvoorbeeld op humanitair gebied. Het wordt in Den Haag niet uitgesloten dat in lijn daarmee ook slechts vertegenwoordigers van landen en regeringen zullen worden gevraagd met wie de prinses zelf contacten heeft onderhouden.

Op vragen of voor Nederland bijvoorbeeld prinses Margriet dan wel de kroonprins zou gaan, wilde vanmorgen nog niemand ingaan. Dat er tussen het Britse en het Nederlandse hof contacten zijn over het antwoord op zulke vragen, en dat de koele verhouding het Britse hof en Diana en wensen van haar familie in deze kwestie mede een rol spelen, is volgens een ingewijde “vanzelfsprekend”.

Het vraagstuk is ingewikkeld omdat de bijzondere opzet die aan de begrafenis gegeven wordt (“een unieke begrafenis voor een unieke persoon”) geen enkel protocollair handvat biedt. Zeker lijkt dat geen staatshoofden worden uitgenodigd, iets waarover eerder in Washington en Parijs al verwarring lijkt te hebben bestaan, gezien bijvoorbeeld president Chiracs oorspronkelijke aankondiging naar Londen te zullen komen. Inmiddels is duidelijk geworden dat zijn echtgenote zal gaan. Ook de Amerikaanse president Bill Clinton heeft laten weten zelf niet te komen, hij stuurt zijn vrouw Hillary. President Nelson Mandela van Zuid-Afrika, die na Diana's dood nog hartelijke woorden sprak over haar protest tegen landmijnen, heeft eveneens verklaard niet naar de begrafenis te gaan. Luciano Pavarotti, met wie Diana bevriend was, heeft laten weten dat hij een uitnodiging om tijdens de begrafenis te zingen heeft afgeslagen, hij zegt het emotioneel niet aan te kunnen. Er schijnt te worden overwogen om Elton John, eveneens een goede vriend, te vragen. Maar het gerucht gaat dat het koningshuis dat niet stemmig genoeg zou vinden.

Tijdens de begrafenis zal een reusachtig tv-scherm worden geplaatst in het Hyde Park, waar ten minste 100.000 mensen de plechtigheid kunnen volgen. Het aantal condoleanceregisters in St. James Palace is verhoogd van 5 tot 43. De wachttijd voor de ondertekenaars is daardoor teruggebracht van elf naar negen uur.