Briët van Unilever naar bestuur Hoogovens

Het staalconcern Hoogovens maakte gisteren bekend dat de 49-jarige Franswillem Briët toetreedt tot de raad van bestuur. Briët, nu werkzaam bij Unilever, wil zijn kinderen zien studeren.

ROTTERDAM, 3 SEPT. Mr F.C.W. (Franswillem) Briët, directeur van Unilever Nederland, treedt per 1 november toe tot de raad van bestuur van Hoogovens. Bij Hoogovens gaat bestuursvoorzitter M.C. van Veen volgend jaar april met pensioen. Hij wordt opgevolgd door medebestuurder J.F. van Duyne. De 49-jarige Briët neemt de taken van Van Duyne over: financiën, personeelszaken en de internationalisering van het concern. Hij krijgt ook de leiding over drie business-units. Bij Unilever wordt Briët opgevolgd door drs. F.J.M.C. Tummers, afkomstig van de business-group ijs en diepvries Europa.

U werd genoemd als een van de kandidaten voor een toppositie bij Unilever. Waarom gaat u weg?

“Zeker niet uit onvrede met mijn huidige functie. Weliswaar heeft Unilever dit jaar bedrijven in Nederland verkocht, waardoor in theorie mijn baan lichter was geworden, maar ik was daarnaast ook plaatsvervangend hoofd corporate relations van Unilever wereldwijd. Het is nog steeds een prachtige baan.

“Ik ben drie maanden geleden benaderd door een bureau - de naam wil ik niet noemen, ik geloof dat ze hun functie omschrijven als executive search - of ik wilde nadenken over Hoogovens. Belangrijk was een persoonlijke reden. Mijn drie kinderen, de jongste zit in zes gymnasium, studeren de komende jaren in Nederland. Wij vinden het leuk om dat van nabij mee te maken. Bij Unilever had ik waarschijnlijk nog een post in het buitenland moeten vervullen. Dat hebben we in het gezin zwaar laten meewegen.

“Bovendien moet er na 25 jaar Unilever ruimte zijn voor avontuur.”

Hoogovens trekt zelden topmensen van buiten aan. Wat verwacht u met uw ervaring bij Unilever te kunnen toevoegen aan Hoogovens?

“Ik ben niet de eerste. De heer Van Veen kwam in de jaren zeventig van RSV. Unilever is een door marketing gedreven concern. Ik kan me voorstellen dat ik met die ervaring een bijdrage kan leveren bij Hoogovens. Unilever richt zich op de consument, Hoogovens heeft bedrijven als klanten. Maar ik heb ook bij Unilever al zes jaar gewerkt voor Lever Industrial, industriële reiniging, in zes landen in Europa. Dat vond ik een van de leukste periodes. Je leert je klanten echt kennen, je hebt rechtstreeks contact.”

Is u een perspectief geboden dat u in de toekomst bij Hoogovens bestuursvoorzitter kan worden?

“Dat zal indertijd bewezen moeten worden. Het hangt er natuurlijk af van welke andere kandidaten er zijn.”

Wat betreft salaris zal er niet veel verschil zijn tussen uw huidige en uw nieuwe functie. U krijgt waarschijnlijk een hoger basissalaris, maar anders dan Unilever heeft Hoogovens geen optieregeling voor het management.

“U bent uitstekend op de hoogte.”

    • Remmelt Otten